Moje propozycje na obiad z sosem w roli głównej
Placki ziemniaczane z sosem
Składniki :
Składniki na placki
- ziemniaki 1 kg
- cebula 1 duża
- czosnek ząbki 2
- mąka pszenna 3 łyżki
- jajka 2
- tłuszcz do smażenia
- sól do smaku
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- Sól ziołowa- MŁYNEK
Składniki na sos
- pieczarki 30 dag
- cebula 1 średnia
- rosół z kury 80 ml
- masło 2 łyżki
- chrzan tarty 1 łyżeczka
- śmietana 30 % 100 ml
- sól do smaku
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- Sól ziołowa- MŁYNEK
Wykonanie :
Wykonanie placków :
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać startą cebulę czosnek,żółtka,mąkę ,sól oraz pieprz. Z białek ubijamy pianę i powoli wmieszamy masę ze startych ziemniaków i przypraw. Placki smażymy na tłuszczu aż zarumienią się z obu stron.
Wykonanie sosu :
Pieczarki kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. na patelni podsmażamy pieczarki z cebulką (pieczarki wcześniej odważamy) . Całość przyprawiamy i podsmażamy .Co jakiś czas mieszamy. Gotowe przekładamy do miski i przykrywamy.
Na patelnię wlewamy rosół z kury dodajemy śmietanę i przyprawiamy przyprawami , dodajemy masło i chrzan cały czas mieszamy .
Pod koniec dodajemy odsączone pieczarki z cebulką całość mieszamy.
Gotowe placki polewamy sosem .
Sos mięsno warzywny do ryżu
Składniki:
- ryż 2 woreczki
- łopatka wieprzowa 1/2 kg
- marchewka 1
- cebula 1
- por 1
- seler korzeniowy 1
- papryka czerwona 1
- kostka mięsna 1
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- śmietana 18 proc 2 łyżki
- szczypiorek
- sól i pieprz
- papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
Wykonanie :
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso kroimy w kostkę ,opłukujemy i dajemy do garnka , dodajemy wodę wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 45 minut. Pod koniec gotowania dajemy do garnka startą marchewkę ,selera, cebulę ,paprykę oraz pora pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem chwilę gotować , dodać przecier pomidorowy , sól , pieprz oraz paprykę słodką i wszystko wymieszać .(przyprawy dodajemy według uznania)
Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną wlać odrobinkę sosu i wymieszać wszystko razem i wlać do garnka i lekko zagotować. Na talerz dać porcję ryżu , dodać porcję sosu mięsno warzywnego i posypać pokrojonym szczypiorkiem.