Nowalijki w naszej kuchni cz1

Opublikowano: 07.04.2013
Autor: iwa643
Nowalijki w naszej kuchni cz1
Nowalijki - Ich widok cieszy nasze oczy, gdyż po długim jesienno - zimowym okresie jesteśmy wręcz spragnieni tych niezwykle kolorowych pierwszych warzyw.

Nowalijki - Ich widok cieszy nasze oczy, gdyż po długim jesienno - zimowym okresie jesteśmy wręcz spragnieni tych niezwykle kolorowych pierwszych warzyw.
Ogórki, pomidor, sałata, rzodkiewka, szczypior to warzywa, które chętnie kupujemy wraz z nadejściem wiosny.

Czy są zdrowe? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie . Na pewno są smaczne , pachną zachęcająco i chcemy je mieć na naszym talerzu . Nowalijki uprawiane są w szklarniach i nie ma co ich porównywać z warzywami z gruntu. Aby nowalijki pojawiły się wczesną wiosną w naszych sklepach stosowane są nawozy , ale do warzyw gruntowych też jest używana chemia :( no chyba ,że mamy piękny ogródek lu działeczkę i hodujemy wszystko ekologicznie:)

 Pamiętajmy, że nowalijki mogą nam zaszkodzić.
Najbardziej szkodliwe są te, które nawożone były nawozami azotowymi. Azotyny spożywane w dużych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Pamiętajmy aby nie trzymać warzyw w filii , a jak kupimy zafoliowane to szybko ściągnąć folię i dobrze umyć warzywa. Ponieważ w zamkniętych woreczkach foliowych azotany szybciej przekształcą się w szkodliwe azotyny.
Więc zachowajmy umiar i bardzo dobrze myjmy nowalijki przed spożyciem. Moja propozycja załóżmy mały ogródek na parapecie . Włóżmy cebulę do szklanki z wodą ,będzie cudowny szczypior, posiejmy rzeżuchę czy posadźmy korzeń pietruszki do ziemi wykiełkuje nam zielona natka. I aby do lata ......

 

 

 

Sałatka makaronowa z nowalijkami

składniki
4 szt makaron gniazda majonez tradycyjny, jogurt naturalny, Sól morska młynek Prymat pieprz czarny świeżo mielony Prymat 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem, 2 ogórki gruntowe



Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zina wodą. Rzodkiewki dobrze myjemy kroimy w plasterki. Dymkę siekamy. Ogórka dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę . Do zimnego makaronu dodajemy pokrojone warzywa -mieszamy . dodajemy majonez wymieszany z jogurtem . Doprawiamy sola morską i pieprzem do smaku. Podajemy.



Nowalijki w naszej kuchni cz1

prymat