Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Opublikowano: 21.03.2015
Autor: dollce
Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.
Szczypiorek znano już w starożytnych Chinach. Szerszą popularność zdobył w XVI wieku. Nawet mała, dodana tylko do smaku, niewielka ilość tego warzywa dostarcza nam sporej dawki witaminy C, której nasz organizm potrzebuje, by wiosną wzmocnić odporność

Roślina ma łagodne działanie przeciwzapalne. Po wprowadzeniu do diety może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Sok można stosować jako środek odstraszający owady.

 

 

 

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Szczypiorek jest pusty w środku, ma długie, wąskie łodygi wyrastające z bulwy cebuli. Można używać świeże i suszone. Jasno fioletowe kwiaty szczypiorku mają lekki, delikatny podobny do szczypiorku smak.

Zawiera witaminy A, B6 i K oraz wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk. Jest także dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ponad to jest bogaty w witaminy E i C, które mają właściwości przeciwutleniające. Właściwości te pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia komórek.

Szczypiorek zawiera substancje, które zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi. Innym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy omawianiu korzyści leczniczych jest fakt, że zawartość flawonoidów w ziole przyczynia się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. Kwas foliowy pomaga zapobiegać zwężeniu naczyń krwionośnych. Witamina C także ułatwia wchłanianie żelaza w organizmie. Szczypiorek jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dużo błonnika w diecie ułatwia prawidłowe trawienie, co pomaga zapobiegać zaparciom. Ma właściwości przeciwzapalne, a także właściwości antybiotyczne. Szczypiorek jest dobrym źródłem beta-karotenu, który pomaga poprawić wzrok. 

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Dodawanie szczypiorku to świetny sposób, aby nadać smaku i aromatu potrawie bez dorzucania  dodatkowych kalorii. Świetnie nadaje się np. do przeróżnych zup, sałatek, jajek, ziemniaków. Można go też dodać do twarożków, omletów czy maseł smakowych. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania, w celu utrzymania smaku. Szczypiorek można łączyć z cytryną, estragonem, pietruszką, olejem sezamowym, octem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem i papryczką chilli.
Szczypiorek jest łatwy w uprawie, może być nawet uprawiany w małych doniczkach na słonecznym parapecie.

 

Poniżej kilka przepisów z użyciem szczypiorku:

 

Sałatka z gotowanym kurczakiem

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Składniki:

  • nóżki z kurczaka - 2 sztuki
  • bulion
  • mix sałat - 1 opakowanie
  • pomidorki cherry - 10 sztuk
  • ogórki konserwowe - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • szczypiorek - 0,5 pęczka
  • jogurt naturalny - 200 gram
  • sól
  • pieprz kolorowy

 

Nóżki z kurczaka ugotować w bulionie, ostudzić i pokroić na kawałki. Mix sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w paski, pomidorki przekroić na pół. Jogurt naturalny doprawić solą i pieprzem. Na sałacie układać paprykę, ogórki, cebulę, pomidorki oraz gotowanego kurczaka. Całość polać jogurtem naturalnym, po czym posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (opcjonalne).

Pasta z makreli ze szczypiorkiem 

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.
Składniki:

  • makrela wędzona - 200 gram
  • szczypiorek - 0,5 pęczka
  • majonez - 1 łyżeczka
  • jogurt grecki - 1-2 łyżki
  • sól
  • pieprz

 

Makrelę dokładnie obrać ze skóry i ości, szczypiorek pokroić, po czym dodać do makreli. Całość połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.

Pasta z kurczaka na ostro

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • chili pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki 

  • szczypiorek - 0,5 pęczku
  • cebula czerwona - 0,5 sztuki
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • majonez - 1,5 łyżki 

  • sól czarny
  • pieprz mielony 



Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane mięso podzielić na kawałki i dokładnie zmiksować. Cebulę, papryczkę chilli oraz szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki włożyć do naczynia, następnie dodać jogurt, majonez oraz chilli pieprz cayen - dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Składniki:

  • serek wiejski - 1-2 opakowania 

  • rzodkiewka - 4-5 sztuk
  • 
szczypiorek 

  • sól do smaku 

  • Pieprz kolorowy - młynek



 

Serek wiejski przełożyć do naczynia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rzodkiewkę oraz szczypiorek pokroić i dodać do serka. Podawać np. z bagietką.

Pasta z tuńczyka

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka 

  • majonez - 1 łyżka 

  • cebula czerwona - 0,5 sztuki
  • 
koperek - 2 łyżeczki 

  • szczypiorek - 3 łyżeczki 

  • sól 

  • czarny pieprz mielony 



Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do naczynia. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki oraz koperek pokroić i dodać do reszty składników - wszystko wymieszać.
Podawać z pieczywem.

Jajko w koszulce

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka 

  • ocet - 2 łyżki 

  • boczek wędzony - 3 plastry 

  • szczypiorek - 2 łyżeczki 

  • sól do smaku 

  • pieprz kolorowy - młynek



 

Jajko wbić do małego naczynia.
Boczek podsmażyć na patelni.
W rondelku zagotować 1 litr wody, zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zamieszać wodę w taki sposób aby powstał mały wir i szybkim ruchem wylać jajko na środek powstałego wiru. Gotować ok 3 min, po czym wyjąć jajko łyżką cedzakową.
Jajko położyć na przygotowany wcześniej boczek, posypać szczypiorkiem, solą oraz pieprzem.

Jajecznica z cebulką, szynką i szczypiorkiem

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

Składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • szynka - 4 plasterki
  • cebula - 1 mała
  • masło - 1 łyżeczka
  • szczypiorek sól
  • Pieprz kolorowy - młynek


Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażyć. Następnie wbić jajka i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek.
Podawać z pieczywem.

Nowalijka - SZCZYPIOREK - jeden z najlepszych i najbardziej odżywczych dodatków do każdego posiłku.

prymat