Roślina ma łagodne działanie przeciwzapalne. Po wprowadzeniu do diety może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Sok można stosować jako środek odstraszający owady.
Szczypiorek jest pusty w środku, ma długie, wąskie łodygi wyrastające z bulwy cebuli. Można używać świeże i suszone. Jasno fioletowe kwiaty szczypiorku mają lekki, delikatny podobny do szczypiorku smak.
Zawiera witaminy A, B6 i K oraz wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk. Jest także dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ponad to jest bogaty w witaminy E i C, które mają właściwości przeciwutleniające. Właściwości te pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia komórek.
Szczypiorek zawiera substancje, które zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi. Innym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy omawianiu korzyści leczniczych jest fakt, że zawartość flawonoidów w ziole przyczynia się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. Kwas foliowy pomaga zapobiegać zwężeniu naczyń krwionośnych. Witamina C także ułatwia wchłanianie żelaza w organizmie. Szczypiorek jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dużo błonnika w diecie ułatwia prawidłowe trawienie, co pomaga zapobiegać zaparciom. Ma właściwości przeciwzapalne, a także właściwości antybiotyczne. Szczypiorek jest dobrym źródłem beta-karotenu, który pomaga poprawić wzrok.
Dodawanie szczypiorku to świetny sposób, aby nadać smaku i aromatu potrawie bez dorzucania dodatkowych kalorii. Świetnie nadaje się np. do przeróżnych zup, sałatek, jajek, ziemniaków. Można go też dodać do twarożków, omletów czy maseł smakowych. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania, w celu utrzymania smaku. Szczypiorek można łączyć z cytryną, estragonem, pietruszką, olejem sezamowym, octem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem i papryczką chilli.
Szczypiorek jest łatwy w uprawie, może być nawet uprawiany w małych doniczkach na słonecznym parapecie.
Poniżej kilka przepisów z użyciem szczypiorku:
Sałatka z gotowanym kurczakiem
Składniki:
- nóżki z kurczaka - 2 sztuki
- bulion
- mix sałat - 1 opakowanie
- pomidorki cherry - 10 sztuk
- ogórki konserwowe - 2 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- szczypiorek - 0,5 pęczka
- jogurt naturalny - 200 gram
- sól
- pieprz kolorowy
Nóżki z kurczaka ugotować w bulionie, ostudzić i pokroić na kawałki. Mix sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w paski, pomidorki przekroić na pół. Jogurt naturalny doprawić solą i pieprzem. Na sałacie układać paprykę, ogórki, cebulę, pomidorki oraz gotowanego kurczaka. Całość polać jogurtem naturalnym, po czym posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (opcjonalne).
Pasta z makreli ze szczypiorkiem
Składniki:
- makrela wędzona - 200 gram
- szczypiorek - 0,5 pęczka
- majonez - 1 łyżeczka
- jogurt grecki - 1-2 łyżki
- sól
- pieprz
Makrelę dokładnie obrać ze skóry i ości, szczypiorek pokroić, po czym dodać do makreli. Całość połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Pasta z kurczaka na ostro
Składniki:
- pierś z kurczaka - 1 sztuka
- papryczka chilli - 1 sztuka
- chili pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki
- szczypiorek - 0,5 pęczku
- cebula czerwona - 0,5 sztuki
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- majonez - 1,5 łyżki
- sól czarny
- pieprz mielony
Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane mięso podzielić na kawałki i dokładnie zmiksować. Cebulę, papryczkę chilli oraz szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki włożyć do naczynia, następnie dodać jogurt, majonez oraz chilli pieprz cayen - dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- serek wiejski - 1-2 opakowania
- rzodkiewka - 4-5 sztuk
- szczypiorek
- sól do smaku
- Pieprz kolorowy - młynek
Serek wiejski przełożyć do naczynia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rzodkiewkę oraz szczypiorek pokroić i dodać do serka. Podawać np. z bagietką.
Pasta z tuńczyka
Składniki:
- tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
- majonez - 1 łyżka
- cebula czerwona - 0,5 sztuki
- koperek - 2 łyżeczki
- szczypiorek - 3 łyżeczki
- sól
- czarny pieprz mielony
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do naczynia. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki oraz koperek pokroić i dodać do reszty składników - wszystko wymieszać.
Podawać z pieczywem.
Jajko w koszulce
Składniki:
- jajko - 1 sztuka
- ocet - 2 łyżki
- boczek wędzony - 3 plastry
- szczypiorek - 2 łyżeczki
- sól do smaku
- pieprz kolorowy - młynek
Jajko wbić do małego naczynia.
Boczek podsmażyć na patelni.
W rondelku zagotować 1 litr wody, zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zamieszać wodę w taki sposób aby powstał mały wir i szybkim ruchem wylać jajko na środek powstałego wiru. Gotować ok 3 min, po czym wyjąć jajko łyżką cedzakową.
Jajko położyć na przygotowany wcześniej boczek, posypać szczypiorkiem, solą oraz pieprzem.
Jajecznica z cebulką, szynką i szczypiorkiem
Składniki:
- jajka - 5 sztuk
- szynka - 4 plasterki
- cebula - 1 mała
- masło - 1 łyżeczka
- szczypiorek sól
- Pieprz kolorowy - młynek
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażyć. Następnie wbić jajka i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek.
Podawać z pieczywem.