Panią lucerne posiałam na nawóz zielony na mojej działce .Pomyślałam dlaczego mi ja polecili ???Napewno ,żeby dobrze zrobić moim zbiorom .Więc musi być zdrowa musi mieć witaminy -jasna sprawa.
Dowiedziałam się oniej interesujących rzeczy .
Części lucerny znajdujące się nad ziemią gałązki i jej liście, zawierają znaczne ilości beta karotenu, witamin B, C, D, E i K oraz soli mineralnych: potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Te dwa ostatnie składniki są bardzo pożyteczne dla kości ,zębów i rozwijającego się organizmu.
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu - jednego z czterech znanych w przyrodzie najsilniejszych fitozwiązków przeciwnowotworowym, lucerna ma także działanie odtruwające a to oznaczać może, że zapobiega wielu chorobom.
Wspomaga budowę śluzówki w przewodzie pokarmowym, wzmacnia przewód pokarmowy i zapobiega nowotworom układu trawienia: nowotwory jelita / okrężnicy, nowotwór odbytu, rak żołądka i przełyku.
Właściwości lucerny wykorzystywane są do leczenia wrzodów trawiennych powstających w miejscach, w których błona śluzowa traci odporność na trawiące działanie kwasów żołądkowych (w przełyku, żołądku lub w jelicie).
Już Indianie znali ta roślinkę była dla nich dobrym, naturalnym środkiem przeczyszczającym, moczopędnym i obniżającym gorączkę.
Poznali również jej działanie zapobiegające powstawaniu wola (powiększeniu tarczycy). Jak twierdzą biochemicy, lucerna posiada 8 enzymów można zatem przypuszczać, iż lucerna wspomagała u Indian wchłanianie i przyswajanie węglowodanów, białka, wapnia, żelaza i innych pierwiastków śladowych.
Lucerna jako roślinne pożywienie działa szczególnie korzystnie na osoby w starszym wieku. Odżywiając organizm, wzmacnia system immunologiczny, spowalnia proces starzenia się. Lucerna wspomagała leczenie ostrego i przewlekłego zapalenia pęcherza moczowego lub prostaty, zmniejszała też bóle reumatyczne .Drogie mamy i przyszłe mamuśki lucerna wspomaga laktację .
Nie ma ona smaku prawie żadnego .Lekko pod koniec wyczuwalna goryczka ,która w potrawach zanika .
Można dodać ją do sałatek ,zupy ,sosów .
Możemy ją sobie żuć ,gryźć ,siekać do wszystkich dań .Nadaje się także do suszenia .
Bardzo szybko rośnie nawet na jałowych glebach .
Jest śliczna zieloniutka ,delikatna .
Polecam zasiać ją na działeczce może zrobić nam tylko dobrze ;) A jak jej nie przejemy to ja skopiemy .Wtedy nasza ziemia będzie bogata w te wszystkie składniki jakie ona posiada .Będzie naturalnym ekologicznym nawozem . Więc to co na niej wyrośnie też będzie zdrowiutkie .
Sałatka z lucerną