Nasz dobry kalafior

KALAFIOR jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kalafiora): Kalorie (Kcal): 31. Dżule (KJ): 130. Węglowodany (g): 5,0. Wychodzi na to ,że to bardzo zdrowe warzywo .Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B3, B5, B6, C. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Wg. alergologów, kalafior zalicza się do warzyw nieuczulających.
Ja proponuję szybką i pyszna zupe krem z kalafiora.
Zupa krem z kalafiora
składniki
* kalafior,
* marchewka,
* pietruszka,
* bulion drobiowy,
* serek topiony śmietankowy duży,
* śmietanka 12-procentowa,
* szczypior,
* pieprz biały Prymat,
* ziemniaki
Gotujemy pokrojone warzywa.dodajemy bulion w kostce .Gdy warzywa są miękkie ,miksujemy je blenderem .Dodajemy cały serek topiony i mieszamy -zagotowujemy . Na koniec doprawiamy kucharkiem ,pieprzem i dodajemy ok 3 łyżki śmietanki do sosów i zup łaciata .Posypujemy pokrojonym szczypiorem .