Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na jesienną osłodę - masło kasztanowe

Zapraszam na rewelacyjny przysmak z kasztanów, słodycz kremu połączona z kasztanową nutką.

Gdy tylko zobaczyłam kasztany w jednym z supermarketów od razu je kupiłam. Przygotowane masło kasztanowe dorównuje w smaku masłu orzechowemu. Jest bardzo proste do przygotowania, można je w miarę długo przechowywać w lodówce.

 

Masło kasztanowe

Na jesienną osłodę - masło kasztanowe

 

Do przygotowania takiego masła potrzeba nam naprawdę niewiele, bo 300g kasztanów, 100 ml wody i 200g cukru.

PRZYGOTOWANIE: 

Kasztany wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.

Na jesienną osłodę - masło kasztanowe

Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i obieramy ze skorupek. Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wsypujemy obrane kasztany. Całość gotujemy 10 minut. Można za pomocą łyżki nieco kasztany rozdrobnić.

Na jesienną osłodę - masło kasztanowe

Kasztany pozostawiamy w syropie na całą noc. Po tym czasie kasztany odcedzamy zachowując syrop. Wrzucamy je do blendera i dodajemy tyle syropu, aby dało się miksować i powstał gęsty krem. Całość miksujemy. Możemy zmiksować je na gładki krem lub pozostawić mniejsze kawałki kasztanów.

Na jesienną osłodę - masło kasztanowe

Gotowe masło można zajadać samo, z rogalikami, pieczywem czy naleśnikami. Życzę smacznego :)

Kasztany możemy również przygotowywać na inne sposoby, podawać z mięsem czy klasycznie - po prostu upiec. Ja jednak bardzo chciałam spróbować ich w wersji na słodko. Kremowe kasztany to prawdziwy rarytas dla łasuchów :)

Na jesienną osłodę - masło kasztanowe

 

Polecam dania z kasztanów ;)

Cukiereczek13 15.11.2012 07:53
ooo dzieki za propozycję :) spróbuje :)
rjustysia 15.11.2012 00:07
bardzo gorąco polecam spróbować zmieszać taki krem z bitą śmietaną i przełożyć roladę biszkoptową. Jest wspaniałą! :) pozdrawiam :)
Cukiereczek13 14.11.2012 10:05
dziękuje ;)
M. Monroe 14.11.2012 09:36
wielkie gratulacje za świetny przepis !
Cukiereczek13 12.11.2012 18:04
Dziękuje ślicznie za podziękowania i polecam ;)
Cynowa_Beata 12.11.2012 16:03
Dziękuje za podpowiedz zostało mi kilka kasztanów z wyprawy do Paryża :) Oczarowały mnie swoim smakiem :) Gratuluje wyróżnienia:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak