Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

N jak nalewki

Zaczęlismy od truskawek sezon owocowy więc pora na bardzo owocowy (owocowo-alkoholowy ) wpis;)

Kilka rad dotyczących robienia nalewek i likierów


1.Do nalewek i likierów najlepiej dodawać cukier w postaci syropu( rozpuszczony w źródlanej wodzie)


2.Większośc nalewek klaruje się w czasie dojrzewania i wytraca się osad, który spada na dno. Klarowny trunej należy delikatnie zlewać, a osad przecedzic przez lejek z tworzywa wylożonego bawełniana wata lub kilkakrotnie złozoną gazą opatrunkową.


3.Nalewki najlepiej przechowywać w butelkach z ciemnego szkła, bo pod wpływem światła mogą zmienić kolor.Jesli uzywamy jasnych butelek należy je przechowywać w ciemnym miejscu.


4.Jesli przepis wymaga przyrumienienia miodu trzeba uzywać naczyć emaliowanych lub ze stali szlachetnej w żadnym razie nie korzystac z aluminiowych.


5.Smak nalewek i likierów poprawia dodatek soku z cytryny i skórek z cytrusów.

 

Wiśniówka

1 kg wygrylowanych wisni

0,5 litra wódki

0,3 kg cukru

 

Wiśnie należy zasypac cukrem na 2 tygodnie. Po czym zlac sok i wisnie zalac wódką. Po dwóch tygodniach znów zlewamy sok i łączymy z poprzednim. Wiśnie włożyć do osobnego słoika. Wytrzymuja cała zimę i świetnie nadają się do ciast i mas:)

N jak nalewki

 

 

Nalewka winogronowa

 

1 kg winogron jasnych

1 l wódki (ew. spirutus jak ktos lubi bardzo mocne)

3 goździki

1 kg cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

Owoce umyć, obrać i zasypac cukrem na  2 dni. Co jakis czas wstrząsać, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie zalać wódka i dodac goździki oraz cynamon. Odstawić na 2 tygodnie. Zlac ciecz i wygnieść sok z owoców. Przefiltrowac i połaczyć ze zlanym płynem. Rozlac do butelek.

N jak nalewki

 

Właściwie to nalewki zrobimy własciwie z kazdych owoców jakie tylko nam się umyślą. Czy to z całych i świeżych(wisnie, truskawki), suszonych (śliwowica) czy nawet ze skórek (mandarynkówka). I oczywiscie nie tylko z owoców, ale także z ziół, roślin lesnych (syrop sosnowy) czy cukierków (kukułki)

 

Do przygotowywania nalewek często korzystam z książki Małgorzaty Campari, którą polecam wszystkim smakoszom nalewek;)

Barbara40 15.06.2011 17:24
Madijo i Beato, dziekuje bardzo za wskazowki.Sprobuje, zobaczymy , jak sobie poradze.Bedzie to moja pierwsza nalewka w zyciu.
Beata73 11.06.2011 06:54
Ja zasypuję pokrojone truskawki cukrem, na drugi dzień zlewam sok i zalewam go alkoholem a truskawki wysmażam na konfiturę.po prostu szkoda mi owoców.
Magdalena/Madija 09.06.2011 09:14
Zawsze można spirytus zastapić wódką, a po prostu nalewka bedzie słabsza:) Truskawki zasypuje sie cukrem żeby puściły sok, a potem na ok. 1-1,5 miesiąca zalewa się alkoholem. Kiedyś moja mam robiła też taką zalewaną rumem- owoce jakoś układne warstwami i zalewane, ale przepisu nie znam i nie wiem jak smakowało bo wtedy jeszcze nie tykalam alkoholu;) spytam jej:)
Barbara40 08.06.2011 19:13
Smakowicie to wyglada, ale jesli mozna chetnie bym sie dowiedziala, jak zrobic nalewke z truskawek---poki sa.Odrazu zaznaczam, ze niestety nie mam mozliwosci kupienia spirytusu, czy da sie z wodki ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak