I rozkwitły niczym najpiękniejszy kwiat w moich potrawach…
Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym
800 g schabu bez kości
200 ml śmietany 12%
2 marchwie
1 pietruszka
1 por
3 łyżki musztardy chrzanowej Prymat
2 łyżki mąki pszennej
marynata do mięs klasyczna Prymat
posiekany koperek
oraz niezastąpione przyprawy Prymatu: przyprawa do wieprzowiny, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, sól
Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia. Posypać pieprzem ziołowym i przyprawą do wieprzowiny. Dodać marynatę klasyczną płynną i wymieszać składniki. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso wraz z marynatą przełożyć na patelnię. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Mięso przestudzić i pokroić na średniej grubości plastry.
Najważniejszy składnik - MUSZTARDĘ CHRZANOWĄ PRYMAT przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej śmietanę 12%, koperek i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Przygotowane warzywa obrać i pokroić na plastry.
W naczyniu do zapiekania ułożyć plastry warzyw. Pomiędzy plastrami warzyw umieścić przygotowane wcześniej mięso. Mięso i warzywa zalać sosem musztardowo-śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Plastry schabu z warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące, wyjęte prosto z piekarnika.
Mafaldine corte z kurczakiem, pieczarkami i sosem musztardowo-śmietanowym
400 g filetu z kurczaka
300 g mafaldine corte
200 g pieczarek
3 łyżki musztardy kremskiej Prymat
250 ml śmietany 12%
pęczek szczypiorku
oraz przyprawy Prymat: pieprz ziołowy, chili pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, sól
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę i przełożyć na patelnię. Oprószyć pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne i skropić olejem rzepakowym. Smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na drugiej patelni umieścić pieczarki pokrojone na plastry. Grzyby posypać czarnym mielonym pieprzem i solą. Smażyć 4 minuty.
W miseczce wymieszać MUSZTARDĘ KREMSKĄ PRYMAT. Dodać do niej śmietanę oraz po pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i soli. Wymieszać składniki.
Do podsmażonego kurczaka dodać przygotowane pieczarki i sos musztardowo-śmietanowy. Smażyć na małym ogniu do miękkości mięsa.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron oraz połowę posiekanego szczypiorku dodać do kurczaka i pieczarek w sosie musztardowo-śmietanowym. Wymieszać.
Gorące mafaldine corte z kurczakiem, pieczarkami i sosem musztardowo-śmietanowym podzielić na porcje, posypać pozostałym szczypiorkiem i ... podawać.
Nóżki z kurczaka w musztardowo-sojowej marynacie
7 nóżek z kurczaka
3 łyżki musztardy chrzanowej Prymat
3 łyżki sosu sojowego
marynata do mięs klasyczna Prymat
olej rzepakowy
Do szklanego naczynia wlać sos sojowy i dodać MUSZTARDĘ CHRZANOWĄ PRYMAT. Wymieszać. Do sosu sojowego i musztardy dodać marynatę klasyczną w płynie. Połączyć składniki.
Nóżki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Ponacinać z każdej strony i natrzeć przygotowaną marynatą. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 4 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Przełożyć nóżki kurczaka razem z marynatą. Smażyć z każdej strony po 3 minuty.
Nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
Soczysty kurczak zapiekany w mleku
600 g filetu z kurczaka
300 ml mleka
2 łyżki musztardy kremskiej Prymat
1 łyżka sosu chili
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Prymat
1 łyżeczka tymianku Prymat
W jednym naczyniu umieścić MUSZTARDĘ KREMSKĄ PRYMAT i sos chili. Połączyć z pozostałymi składnikami - tymiankiem i przyprawą do kurczaka. Przygotowaną marynatą natrzeć oczyszczony, umyty i osuszony filet z kurczaka. Mięso w marynacie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie naczynie wyjąć, pozostawić w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Naczynie żaroodporne z mięsem w mleku wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 180°C.