Musztardowy konkurs 2

Opublikowano: 27.02.2012
Autor: Agnieszka_B
Musztardowy konkurs 2
I po raz kolejny Prymat mnie zaskoczył... Musztardy bowiem same wyrosły...

Musztardowy konkurs 2

 

 

 

I rozkwitły niczym najpiękniejszy kwiat w moich potrawach…

 

 

 

Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym

 

800 g schabu bez kości

200 ml śmietany 12%

2 marchwie

1 pietruszka

1 por

3 łyżki musztardy chrzanowej Prymat

2 łyżki mąki pszennej

marynata do mięs klasyczna Prymat

posiekany koperek

 

oraz niezastąpione przyprawy Prymatu: przyprawa do wieprzowiny, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, sól

 

Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia. Posypać pieprzem ziołowym i przyprawą do wieprzowiny. Dodać marynatę klasyczną płynną i wymieszać składniki. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 3 godziny do lodówki.

 

Mięso wraz z marynatą przełożyć na patelnię. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Mięso przestudzić i pokroić na średniej grubości plastry.

 

Najważniejszy składnik - MUSZTARDĘ CHRZANOWĄ PRYMAT przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej śmietanę 12%, koperek i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Przygotowane warzywa obrać i pokroić na plastry.

 

W naczyniu do zapiekania ułożyć plastry warzyw. Pomiędzy plastrami warzyw umieścić przygotowane wcześniej mięso. Mięso i warzywa zalać sosem musztardowo-śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

 

Plastry schabu z warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące, wyjęte prosto z piekarnika.

 

Musztardowy konkurs 2

 

 

Mafaldine corte z kurczakiem, pieczarkami i sosem musztardowo-śmietanowym

 

400 g filetu z kurczaka

300 g mafaldine corte

200 g pieczarek

3 łyżki musztardy kremskiej Prymat

250 ml śmietany 12%

pęczek szczypiorku

 

oraz przyprawy Prymat: pieprz ziołowy, chili pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, sól 

 

 

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę i przełożyć na patelnię. Oprószyć pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne i skropić olejem rzepakowym. Smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Na drugiej patelni umieścić pieczarki pokrojone na plastry. Grzyby posypać czarnym mielonym pieprzem i solą. Smażyć 4 minuty.

 

W miseczce wymieszać MUSZTARDĘ KREMSKĄ PRYMAT. Dodać do niej śmietanę oraz po pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i soli. Wymieszać składniki.

 

Do podsmażonego kurczaka dodać przygotowane pieczarki i sos musztardowo-śmietanowy. Smażyć na małym ogniu do miękkości mięsa.

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

 

Ugotowany makaron oraz połowę posiekanego szczypiorku dodać do kurczaka i pieczarek w sosie musztardowo-śmietanowym. Wymieszać.

 

Gorące mafaldine corte z kurczakiem, pieczarkami i sosem musztardowo-śmietanowym podzielić na porcje, posypać pozostałym szczypiorkiem i ... podawać.

 

Musztardowy konkurs 2

 

 

Nóżki z kurczaka w musztardowo-sojowej marynacie

 

7 nóżek z kurczaka

3 łyżki musztardy chrzanowej Prymat

3 łyżki sosu sojowego

marynata do mięs klasyczna Prymat

olej rzepakowy

 

Do szklanego naczynia wlać sos sojowy i dodać MUSZTARDĘ CHRZANOWĄ PRYMAT. Wymieszać. Do sosu sojowego i musztardy dodać marynatę klasyczną w płynie. Połączyć składniki.

 

Nóżki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Ponacinać z każdej strony i natrzeć przygotowaną marynatą. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 4 godziny do lodówki.

 

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Przełożyć nóżki kurczaka razem z marynatą. Smażyć z każdej strony po 3 minuty.

 

Nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.

 

Musztardowy konkurs 2

 

 

Soczysty kurczak zapiekany w mleku

 

600 g filetu z kurczaka

300 ml mleka

2 łyżki musztardy kremskiej Prymat

1 łyżka sosu chili

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Prymat

1 łyżeczka tymianku Prymat

 

 

W jednym naczyniu umieścić MUSZTARDĘ KREMSKĄ PRYMAT i sos chili. Połączyć z pozostałymi składnikami - tymiankiem i przyprawą do kurczaka. Przygotowaną marynatą natrzeć oczyszczony, umyty i osuszony filet z kurczaka. Mięso w marynacie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.

 

Po tym czasie naczynie wyjąć, pozostawić w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Naczynie żaroodporne z mięsem w mleku wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 180°C.

  Musztardowy konkurs 2

 

prymat