Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny żurawinowe

Żurawina jest bardzo zdrowa,a w takich muffinach bardzo smaczna

Muffiny żurawinoweMuffiny żurawinoweMuffiny żurawinowe

Muffiny żurawinowe


SKŁADNIKI:
jajka -2 szt
mąka -1 szkl
cukier waniliowy -1 opak
cukier -0,5 szkl
margaryna palma -110 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
soda oczyszczona -0,5 łyżeczki
mleko -150 ml
żurawina-150 g
tłuszcz do foremek
bułka tarta
gotowa polewa

 PRZYGOTOWANIE:
 

Żurawinę przebrać, opłukać,osączyć na sicie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka,wszystko dobrze zmiksować. Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać. Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez 20 minut. Upieczone muffiny wyjąć z foremek i ostudzić. Gotową polewą ozdobić muffiny i przybrać żurawiną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak