Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Moja kuchnia srodziemnomorska

No, coz,pisanie bloga ,czas zaczac. Czytajac dzisiejszy wpis na blogu DS, poczulam sie zobligowana do wtracenia kilku slow na temat kuchni srodziemnomorskiej,poniewaz mieszkam w kraju lezacym w basenie Morza Srodziemnego--w Tunezji. Moglabym duuuuuuzo opowiadac, bo kocham kuchnie tunezyjska i nie tylko kuchnie, ale podziele sie z Wami odrobina czaru, ktory na mnie rzucila. Tu wszystko pachnie !!!! Wystarczy wejsc do ogrodka ,gdzie zakwitly pomarancze, cytryny i czujesz sie ,jak w raju.Sasiadka zbiera kwiaty gorzkiej pomaranczy,aby zrobic z nich wode kwiatowa wykorzystywana min.do ciast.Robi sie to bardzo podobnie, jak \"bimber\". Pod koniec lata,kiedy dojrzeje kolendra,kazda gospodyni stara sie miec swoja przyprawe zrobiona wlasnorecznie.Baza sa ziarenka kolendry, umyte, przebrane i suszone na sloncu. Kiedy kolendra nabierze \"mocy\",dodje sie do niej suszonych pakow rozy,liscie laurowe, czerwone suszone straki ostrej papryki,czosnek i carvi.Wszystko razem sie miesza i mieli . Zapach jest cudowny, wszystko swiezo zmielone, wyobrazacie sobie ? Kazdy sos pomidorowy z ta przyprawa, ktora nazywa sie tebyl,i olejem z oliwek jest \"bajka\". Mialo byc kilka slow................ Chetnych do zaznajomienia sie z kuchnia tunezyjska zapraszam serdecznie do odwiedzenia mojej ksiegi,glownie kroluja te klimaty.


Moja kuchnia srodziemnomorska

Barbara40 26.03.2011 08:11
Bardzo dziekuje za komentarze.Przyznam sie, ze mialam troche treme z pisaniem na wiekszym forum, ale kiedys musi byc ten pierwszy raz.... Zapomnialam powiedziec, ze zrobilam zdjecie kwitnacej pomaranczy we wlasnym ogrodku. Rano,pije kawke na tarasie i paaaaaaaaaaaaaachnie.
anemon 25.03.2011 21:59
Piszesz tak sugestywnie, że aż niemal czuć te wszystkie zapachy i smaki. Chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia.
borgia 25.03.2011 21:01
Basiu, muszę Ci powiedzieć, że bardzo mnie Twój blog cieszy. Z powodów banalnie prostych - ten region świata jest u nas jeszcze mało popularny. Chociaż ja staram się, bo wszyscy lubimy arabską kuchnię. Wodę pomarańczową kiedyś dostałam - zapach niesamowity, nie tyle samej wody (mocny) ale potraw, do których dodaję - głównie ciast. Chciałam też zapytać o te pąki róż. Czy można je zamienić zwykłymi płatkami? Róż oczywiście. Zamiast zrobić konfiturę, pomyślałam, że może tebyl? Mam nadzieję, że dowiem się do czego używać :) Fajnie, że piszesz...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak