Mieszanka herbaciana do zaparzania

Opublikowano: 29.12.2012
Mieszanka herbaciana do zaparzania
W kuchennej szafce kryje się wiele rodzajów herbat , ale postanowiłam zrobić własną mieszankę . Zachęcam do eksperymentowania i szukania swoich smaków i dodatków. Taka herbata zapakowana w torebeczkę będzie również doskonałym prezentem do "herbaciarza".
Mieszanka herbaciana do zaparzania
Składniki mojej kombinacji :
  • herbata czarna sypana dobrej jakości 
  • ziarna kardamonu
  • wysuszona skórką pomarańczy
  • goździki 
  • gwiazdka anyżu 
  • kawałki drobne cynamonu
  • kwiat hibiskusa   
Wszystkie składniki mieszamy w słoiczku i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 
Zaparzamy herbatę najlepiej w siteczku do tego przeznaczonym (aby pozbyć się fusów i cieszyć się samym naparem). 

 

Możemy również zrobić mieszankę z zielonej herbaty.
Do herbaty dla wzmocnienia smaku możemy dodać: żurawinę suszoną, skórkę cytrynową, pieprz, trawę cytrynową, suszone owoce np. truskawki, jabłko, imbir, wanilię, płatki kokosowe, rodzynki itp
prymat