Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą

Postanowiłam rozpocząć nowy cykl wpisów. Nie dlatego, że te dotychczasowe mi się znudziły. Wręcz przeciwnie. Wszystkie stawiam na jednym poziomie. Ale tak sobie pomyślałam – potraw na bazie mięsa robię naprawdę sporo ( u mnie obiad bez mięsa to nie obiad), więc dlaczego swoimi propozycjami miałabym się nie podzielić z innymi. I tak zrodził się pomysł na mięso & spółkę…

 

 

 

Pierwsza propozycja z nowego cyklu to ziołowy schab z karmelizowaną cebulą. Duży soczysty kawałek mięsa, pachnący ziołami i cebula, która dzięki użyciu brązowego cukru zyskała niepowtarzalny smak. Wszystko razem tworzy doskonałą całość. Idealna potrawa zarówno na niedzielny obiad, jak i codzienne śniadania, czy kolacje.

 

 

Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą

 

duży kawałek schabu bez kości (około 1,4 kg)

5 główek cebuli zwyczajnej

2 ząbki czosnku

6 ziaren jałowca

6 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

4 gałązki świeżego tymianku

3 gałązki świeżego oregano

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka masła

1 łyżka soli

½ łyżki pikantnej mieszanki pieprzów

 

Ziarna jałowca oraz ziela angielskiego rozgnieść i przełożyć do dużego, szklanego naczynia. Dodać pokruszone liście laurowe, posiekane oregano i tymianek, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz oraz olej sezamowy. Wymieszać składniki. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Ułożyć je w naczyniu, w którym była przygotowana marynata. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 12 godzin do lodówki.

 

Cebule obrać. Każdą przekroić na połowę, a następnie w cieniutkie piórka. Patelnię rozgrzać. Wsypać na nią brązowy cukier, aby się rozpuścił. Dodać masło i piórka cebuli. Podgrzewać 5 minut.

 

Mięso wyjąć, oprószyć solą. Ułożyć w brytfance, a następnie obłożyć ze wszystkich stron przygotowaną cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie przykryć szczelnie papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 70 minut.

 

Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą można pokroić w grube plastry i podawać do obiadu razem z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Można go również potraktować jak domową pieczeń, która będzie idealnym zamiennikiem dla kupnych wędlin.

 

Mięso & spółka. Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak