Mięso & spółka. Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą
Pierwsza propozycja z nowego cyklu to ziołowy schab z karmelizowaną cebulą. Duży soczysty kawałek mięsa, pachnący ziołami i cebula, która dzięki użyciu brązowego cukru zyskała niepowtarzalny smak. Wszystko razem tworzy doskonałą całość. Idealna potrawa zarówno na niedzielny obiad, jak i codzienne śniadania, czy kolacje.
Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą
duży kawałek schabu bez kości (około 1,4 kg)
5 główek cebuli zwyczajnej
2 ząbki czosnku
6 ziaren jałowca
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 gałązki świeżego tymianku
3 gałązki świeżego oregano
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka masła
1 łyżka soli
½ łyżki pikantnej mieszanki pieprzów
Ziarna jałowca oraz ziela angielskiego rozgnieść i przełożyć do dużego, szklanego naczynia. Dodać pokruszone liście laurowe, posiekane oregano i tymianek, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz oraz olej sezamowy. Wymieszać składniki. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Ułożyć je w naczyniu, w którym była przygotowana marynata. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Cebule obrać. Każdą przekroić na połowę, a następnie w cieniutkie piórka. Patelnię rozgrzać. Wsypać na nią brązowy cukier, aby się rozpuścił. Dodać masło i piórka cebuli. Podgrzewać 5 minut.
Mięso wyjąć, oprószyć solą. Ułożyć w brytfance, a następnie obłożyć ze wszystkich stron przygotowaną cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie przykryć szczelnie papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 70 minut.
Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą można pokroić w grube plastry i podawać do obiadu razem z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Można go również potraktować jak domową pieczeń, która będzie idealnym zamiennikiem dla kupnych wędlin.