Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki zawsze doskonale smakują w towarzystwie mięsa.

 

 

 

Jestem z tego gatunku, który ziemniaki może jeść bardzo często. I z tego, który uwielbia jedzenie dobrze przyprawione i syte. Ta zapiekanka taka właśnie jest. Łączy w sobie to, co najlepsze – ziemniaki, mięso, cukinię, pomidory, ser, sos beszamelowy i przyprawy. Można ją zrobić zawsze. Niekoniecznie z takimi dodatkami, jak napisałam. Do zapiekanki ziemniaczanej pasuje wszystko. Sycąca i niedroga, a przygotować może ją dosłownie każdy.

 

    

Zapiekanka ziemniaczana

 

600 g ziemniaków

400 g łopatki wieprzowej bez kości

200 g sera żółtego

300 ml mleka

2 pomidory

mała cukinia

cebula

jajo całe

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa mielona

papryka słodka mielona

imbir mielony

sól

tymianek świeży

 

 

Łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajo, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, listki świeżego tymianku oraz po pół łyżeczki czarnego pieprzu, imbiru, papryki słodkiej i soli. Wyrobić masę mięsną i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

 

Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić na plastry grubości około 1 cm. Na plastry pokroić również obraną cukinię i pomidory.

 

W rondlu roztopić masło. Dodać do niego mąkę pszenną i chwilę zasmażać, uważając, aby się składniki się nie zrumieniły. Dodać mleko. Cały czas mieszając, zagotować. Przygotowany sos beszamelowy przyprawić solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.

 

W naczyniu do zapiekania układać warstwami sos beszamelowy, ziemniaki, ser żółty, cukinię, pomidory, sos beszamelowy, mięso, ser, cukinię, pomidory, ziemniaki, sos beszamelowy, cukinię, pomidory, ser żółty i gałązki świeżego tymianku.

 

Zapiekać 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (przykryć wierzch zapiekanki folią aluminiową przez pierwsze 20 minut pieczenia).

 

Smacznego :)

 

Mięso & spółka. Zapiekanka ziemniaczana  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak