Mięso & spółka. Zapiekane cannelloni z mięsem
Ja osobiście bardzo lubię połączenia mięsno – makaronowe. Tym bardziej jeśli są z dodatkiem warzyw. Cannelloni, które przygotowałam zaskakuje jednak smakiem. A wszystko za sprawą dużej ilości pora. Taka spółka idealnie nadaje się na letni obiad we włoskim stylu…
Zapiekane cannelloni z mięsem
400 g łopatki wieprzowej
250 g filetu z kurczaka
250 g pieczarek
150 g żółtego sera
15 rurek makaronu cannelloni
2 pory
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany 30 %
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej
3 gałązki świeżego tymianku
3 gałązki świeżego oregano
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Łopatkę wieprzową, filet z kurczaka, cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone składniki przełożyć do szklanej misy. Dodać do nich posiekany tymianek i oregano, paprykę słodką, łyżeczkę białego pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Z porów odciąć liście. Pozostałe części pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Rurki makaronowe nadziać przygotowaną masą mięsną. Układać ciasno, jedna obok drugiej, na przygotowanej pierzynce z porów. Na rurkach umieścić pokrojone w plastry pieczarki.
Bulion drobiowy wymieszać ze śmietaną, mąką pszenną, gałką muszkatołową oraz pozostałą solą i białym pieprzem. Przygotowanym sosem zalać cannelloni w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 45 minut. Na wierzchu zapiekanego makaronu ułożyć ser żółty pokrojony na plastry. Nie zmieniając temperatury wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem można udekorować świeżym oregano.