W tych kanapkach jest wszystko, co lubię. Kawałki duszonej wieprzowiny – dobrze przyprawionej i mięciutkiej, warzywa – krucha sałata lodowa połączona z papryką, pomidorami i cebulą oraz sos czosnkowy. I to nie byle jaki. Przyrządzony własnoręcznie z dużą ilością czosnku i posiekanego koperku. Wrapsy podałam na zimno i kolacja była… wyśmienita. Jedyna w swoim rodzaju. Muszę się również przyznać, że domowe wrapsy robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni.
Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym
600 g mięsa wieprzowego od szynki
250 ml białego wytrawnego wina
4 placki tortilli ‘wraps; maxi
4 liście sałaty lodowej
3 pomidory
1 cebula
½ czerwonej papryki
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
Pęczek świeżego koperku
opakowanie marynaty pikantnej do mięs
pieprz czarny mielony
sól
Mięso oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do metalowego naczynia. Dodać marynatę pikantną do mięs oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć do garnka, zalać białym wytrawnym winem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć. Pokroić na paski.
Przygotować sos czosnkowy: wymieszać majonez, gęstą śmietanę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.
Paprykę pokroić w cieniutki paseczki, obraną cebulę pokroić w piórka, a pomidory w ósemki. Liście sałaty porwać na małe kawałki. Delikatnie wymieszać z papryką, cebulą i pomidorami.
Placki tortilli układać na rozgrzanej, suchej patelni. Lekko podgrzać, aby zmiękły. Wykładać na talerz. Na środku każdego placka, pozostawiając od dołu około 3 – 4 cm, układać po porcji warzyw, sosu czosnkowego i duszonej wieprzowiny. Zawijać dół do środka, a następnie boki. Można spiąć wykałaczką i podawać.