Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym

Kanapki przygotowane z okrągłych tortilli wypełnionych po brzegi kawałkami duszonej wieprzowiny, warzyw i ostrego sosu czosnkowego.

 

 

 

W tych kanapkach jest wszystko, co lubię. Kawałki duszonej wieprzowiny – dobrze przyprawionej i mięciutkiej, warzywa – krucha sałata lodowa połączona z papryką, pomidorami i cebulą oraz sos czosnkowy. I to nie byle jaki. Przyrządzony własnoręcznie z dużą ilością czosnku i posiekanego koperku. Wrapsy podałam na zimno i kolacja była… wyśmienita. Jedyna w swoim rodzaju. Muszę się również przyznać, że domowe wrapsy robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni.

 

 

Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym

 

600 g mięsa wieprzowego od szynki

250 ml białego wytrawnego wina

4 placki tortilli ‘wraps; maxi

4 liście sałaty lodowej

3 pomidory

1 cebula

½ czerwonej papryki

4 ząbki czosnku

4 łyżki majonezu

4 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki oliwy z oliwek

Pęczek świeżego koperku

opakowanie marynaty pikantnej do mięs

pieprz czarny mielony

sól

 

Mięso oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do metalowego naczynia. Dodać marynatę pikantną do mięs oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć do garnka, zalać białym wytrawnym winem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć. Pokroić na paski.

 

Przygotować sos czosnkowy: wymieszać majonez, gęstą śmietanę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.

 

Paprykę pokroić w cieniutki paseczki, obraną cebulę pokroić w piórka, a pomidory w ósemki. Liście sałaty porwać na małe kawałki. Delikatnie wymieszać z papryką, cebulą i pomidorami.

 

Placki tortilli układać na rozgrzanej, suchej patelni. Lekko podgrzać, aby zmiękły. Wykładać na talerz. Na środku każdego placka, pozostawiając od dołu około 3 – 4 cm,  układać po porcji warzyw, sosu czosnkowego i duszonej wieprzowiny. Zawijać dół do środka, a następnie boki. Można spiąć wykałaczką i podawać. 

 

Mięso & spółka. Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak