Mięso & spółka. Spaghetti bolognese
Mięso i makaron… I do tego fantastyczny sos bolognese. Można go przyrządzić z różnych rodzajów mięsa - pokrojonego na drobne kawałeczki lub zmielonego, kiełbasy lub boczku. Można również dodać warzywa, pomidory, oliwę i czerwone wino. Ważne, aby sos długo gotować. Dość długi proces gotowania wpływa na smak sosu i jakość całej potrawy. Zatem zapraszam na powszechnie znane i lubiane – spaghetti bolognese.
Spaghetti bolognese
500 g makaronu spaghetti
400 g karkówki
400 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano
100 g żółtego sera
200 ml bulionu drobiowo - warzywnego
150 ml czerwonego wina
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
sól
świeża bazylia
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w drobniutką kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia i oprószyć przyprawami – pieprzem ziołowym, papryką słodką mieloną i solą. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko podsmażyć uważając, aby składniki się nie zrumieniły. Dodać przygotowaną karkówkę. Smażyć 10 minut, a następnie podlać czerwonym winem. Dusić do czasu, aż niemal cały płyn odparuje. Dodać pomidory krojone z bazylią i oregano i bulion drobiowo - warzywny. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 1,5 godziny. Jeśli trzeba – sos przyprawić solą.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z przygotowanym sosem bolognese. Przed podaniem posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach tarki i udekorować świeżą bazylią.