Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Spaghetti bolognese

Mięso, makaron i fantastyczny sos…

 

 

 

Mięso i makaron… I do tego fantastyczny sos bolognese. Można go przyrządzić z różnych rodzajów mięsa - pokrojonego na drobne kawałeczki lub zmielonego, kiełbasy lub boczku. Można również dodać warzywa, pomidory, oliwę i czerwone wino. Ważne, aby sos długo gotować. Dość długi proces gotowania wpływa na smak sosu i jakość całej potrawy. Zatem zapraszam na powszechnie znane i lubiane – spaghetti bolognese.

 

 

Spaghetti bolognese

 

500 g makaronu spaghetti

400 g karkówki

400 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano

100 g żółtego sera

200 ml bulionu drobiowo - warzywnego

150 ml czerwonego wina

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

sól

świeża bazylia

 

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w drobniutką kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia i oprószyć przyprawami – pieprzem ziołowym, papryką słodką mieloną i solą. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko podsmażyć uważając, aby składniki się nie zrumieniły. Dodać przygotowaną karkówkę. Smażyć 10 minut, a następnie podlać czerwonym winem. Dusić do czasu, aż niemal cały płyn odparuje. Dodać pomidory krojone z bazylią i oregano i bulion drobiowo - warzywny. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 1,5 godziny. Jeśli trzeba – sos przyprawić solą.

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z przygotowanym sosem bolognese. Przed podaniem posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach tarki i udekorować świeżą bazylią.

 

Mięso & spółka. Spaghetti bolognese 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak