Mięso & spółka. Pulpeciki indycze w marchewkowym kremie

Opublikowano: 22.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Pulpeciki indycze w marchewkowym kremie
Coś dla maluchów i dla tych troszkę większych. Spółka mięsnych pulpecików i kremu marchewkowego.

 

 

 

Pulpeciki chyba robił każdy z nas i  to nie jeden raz. Można powiedzieć, że to nic nadzwyczajnego. Ale w połączeniu z gęstym, słodko - ostrym kremem marchewkowym smakują wybornie. Składników nie potrzeba zbyt wiele. W dodatku można je szybko przygotować, a używając mniejszej ilości przypraw będą idealnym obiadkiem dla niemowlaka. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować przepis. Polecam :)

 

 

Pulpeciki indycze w marchewkowym kremie

 

300 g mięsa indyczego gulaszowego

3 marchwie

1 ziemniak

1 jajo

przyprawa do indyka

gałka muszkatołowa mielona

majeranek

pieprz czarny mielony

sól ziołowa

natka pietruszki

 

Marchew oraz ziemniaka obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Posypać solą ziołową i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na małym ogniu.


Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajo, 2 łyżeczki przyprawy do indyka oraz po ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, majeranku i soli ziołowej. Wyrobić masę mięsną. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotujących się warzyw. Przykryć pokrywą. Dusić na małym ogniu przez 20 minut.


Pulpeciki wyjąć. Odlać pół szklanki bulionu warzywnego, a resztę zmiksować na gładką masę. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową i czarnym pieprzem, a następnie z powrotem wrzucić mięsne kulki. Ponownie zagotować.


Pulpeciki podawać z dużą ilością kremu marchewkowego, posypane natką pietruszki.

 

Mięso & spółka. Pulpeciki indycze w marchewkowym kremie  

prymat