Pulpeciki chyba robił każdy z nas i to nie jeden raz. Można powiedzieć, że to nic nadzwyczajnego. Ale w połączeniu z gęstym, słodko - ostrym kremem marchewkowym smakują wybornie. Składników nie potrzeba zbyt wiele. W dodatku można je szybko przygotować, a używając mniejszej ilości przypraw będą idealnym obiadkiem dla niemowlaka. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować przepis. Polecam :)
Pulpeciki indycze w marchewkowym kremie
300 g mięsa indyczego gulaszowego
3 marchwie
1 ziemniak
1 jajo
przyprawa do indyka
gałka muszkatołowa mielona
majeranek
pieprz czarny mielony
sól ziołowa
natka pietruszki
Marchew oraz ziemniaka obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Posypać solą ziołową i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na małym ogniu.
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajo, 2 łyżeczki przyprawy do indyka oraz po ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, majeranku i soli ziołowej. Wyrobić masę mięsną. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotujących się warzyw. Przykryć pokrywą. Dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Pulpeciki wyjąć. Odlać pół szklanki bulionu warzywnego, a resztę zmiksować na gładką masę. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową i czarnym pieprzem, a następnie z powrotem wrzucić mięsne kulki. Ponownie zagotować.
Pulpeciki podawać z dużą ilością kremu marchewkowego, posypane natką pietruszki.