Dziś mięsna propozycja na bazie polędwiczek wieprzowych i pieczarek. Aby przyrządzić tę potrawę nie potrzeba zbyt wiele składników. Przygotowanie takich polędwiczek nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne.A w zamian można oczekiwać znakomitego smaku.
Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami
2 polędwiczki wieprzowe (około 500 g)
600 g pieczarek
cebula
por (biała część)
150 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki śmietany 30 %
1 łyżka oleju rzepakowego
papryka słodka mielona
pieprz czarny mielony
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki
sól
Polędwiczki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z błon i osuszyć. Pokroić na plastry grubości około 2 cm. Lekko rozbić. Każdy kawałek natrzeć marynatą przygotowaną z sosu sojowego, oleju rzepakowego, papryki słodkiej oraz czarnego pieprzu. Ułożyć w szklanym naczyniu i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Patelnię rozgrzać. Roztopić na niej masło.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Białą część pora pokroić w cieniutkie plastry, a następnie razem z cebulą przełożyć na patelnię. Lekko podsmażyć. Dodać do nich pieczarki pokrojone na plastry lub ćwiartki. Posypać solą i czarnym pieprzem. Smażyć 8 minut. Przełożyć do garnka.
Nie oczyszczając patelni ułożyć na niej przygotowane polędwiczki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Dodać do pieczarek. Całość podlać bulionem warzywnym. Dodać 5 ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusić pod przykryciem 20 minut. Połączyć ze śmietaną. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.