Mięso & spółka. Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami

Opublikowano: 25.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami
Mięso i pieczarki. Pieczarki i mięso… I kilka innych składników, które zapewnią idealny smak.

 

 

 

Dziś mięsna propozycja na bazie polędwiczek wieprzowych i pieczarek. Aby przyrządzić tę potrawę nie potrzeba zbyt wiele składników. Przygotowanie takich polędwiczek nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne.A w zamian można oczekiwać znakomitego smaku.

 

    

Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami

 

2 polędwiczki wieprzowe (około 500 g)

600 g pieczarek

cebula

por (biała część)

150 ml bulionu warzywnego

2 łyżki masła

2 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki śmietany 30 %

1 łyżka oleju rzepakowego

papryka słodka mielona

pieprz czarny mielony

liść laurowy

ziele angielskie

natka pietruszki

sól

 

Polędwiczki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z błon i osuszyć. Pokroić na plastry grubości około 2 cm. Lekko rozbić. Każdy kawałek natrzeć marynatą przygotowaną z sosu sojowego,  oleju rzepakowego, papryki słodkiej oraz czarnego pieprzu. Ułożyć w szklanym naczyniu i odstawić do lodówki na 2 godziny.

 

Patelnię rozgrzać. Roztopić na niej masło.

 

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Białą część pora pokroić w cieniutkie plastry, a następnie razem z cebulą przełożyć na patelnię. Lekko podsmażyć. Dodać do nich pieczarki pokrojone na plastry lub ćwiartki. Posypać solą i czarnym pieprzem. Smażyć 8 minut. Przełożyć do garnka.

 

Nie oczyszczając patelni ułożyć na niej przygotowane polędwiczki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Dodać do pieczarek. Całość podlać bulionem warzywnym. Dodać 5 ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusić pod przykryciem 20 minut. Połączyć ze śmietaną. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

 

Mięso & spółka. Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami

 

Mięso & spółka. Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami

prymat