Dziś proponuję spółkę mięsa i aromatycznej marynaty na bazie musztardy francuskiej. Uważam, że to właśnie marynata jest źródłem kulinarnego sukcesu. A jak zrobić dobrą marynatę? Każdy z nas ma ukształtowane walory smakowe. I każdy musi do marynaty dobrać takie składniki, jakie najbardziej lubi. Ja sporządziłam marynatę do mięsa z musztardy francuskiej, miodu, oliwy z oliwek, suszonych pomidorów, chili i przypraw. Był to strzał w dziesiątkę…
Pieczeń karkowa z musztardą francuską
1,5 kg karkówki wieprzowej
4 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki soli
6 pomidorów suszonych
3 papryczki chili
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować marynatę: w szklanym naczyniu połączyć musztardę francuską, oliwę z oliwek, miód, posiekane suszone pomidory i papryczki chili (bez pestek) oraz pieprz ziołowy, paprykę słodką mieloną i sól. Tak przygotowaną marynatą natrzeć karkówkę z każdej strony. Ułożyć mięso w tym samym naczyniu, w którym przygotowana była marynata, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Karkówkę wyjąć lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 70 minut.