Mięso & spółka. Pieczeń karkowa z musztardą francuską

Opublikowano: 05.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Pieczeń karkowa z musztardą francuską
Coś dla wielbicieli karkówki, musztardy francuskiej i kilku innych dodatków, które zapewniają znakomity smak.

 

 

 

Dziś proponuję spółkę mięsa i aromatycznej marynaty na bazie musztardy francuskiej. Uważam, że to właśnie marynata jest źródłem kulinarnego sukcesu. A jak zrobić dobrą marynatę? Każdy z nas ma ukształtowane walory smakowe. I każdy musi do marynaty dobrać takie składniki, jakie najbardziej lubi. Ja sporządziłam marynatę do mięsa z musztardy francuskiej, miodu, oliwy z oliwek, suszonych pomidorów, chili i przypraw. Był to strzał w dziesiątkę…

 

    

Pieczeń karkowa z musztardą francuską

 

1,5 kg karkówki wieprzowej

4 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki miodu

1 łyżka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

½ łyżeczki soli

6 pomidorów suszonych

3 papryczki chili

 

 

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

 

Przygotować marynatę: w szklanym naczyniu połączyć musztardę francuską, oliwę z oliwek, miód, posiekane suszone pomidory i papryczki chili (bez pestek) oraz pieprz ziołowy, paprykę słodką mieloną i sól. Tak przygotowaną marynatą natrzeć karkówkę z każdej strony. Ułożyć mięso w tym samym naczyniu, w którym przygotowana była marynata, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

 

Karkówkę wyjąć lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 70 minut. 

 


prymat