Mięso & spółka. Mielone zapiekane z warzywami
Kotlety mielone to klasyka w polskiej kuchni. Chyba jada się je w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Do tych kotletów zawsze chętnie się wraca. Te, które przygotowałam troszkę od klasyki odbiegają. Nie są smażone, a zapiekane. W środku z serem i odrobiną natki pietruszki. Na zewnątrz z warzywami zebranymi w przydomowym ogródku.
Mielone zapiekane z warzywami
700 g łopatki wieprzowej bez kości
100 g sera maślanego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
¾ łyżeczki soli
2 jaja
2 pomidory
średniej wielkości cukinia
mały por
główka cebuli
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
gałązki tymianku
Łopatkę wieprzową pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa. Przełożyć do szklanej misy. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz ziołowy i sól. Dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Białą część pora pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Umieścić na dnie naczynia żaroodpornego razem z pomidorami i cukinią pokrojonymi w kostkę różnej wielkości.
Ser maślany pokroić w kostkę. Masę mięsną wymieszać z jajkami i bułką tartą. Nabierać po porcji mięsa i zwilżonymi dłońmi formułować okrągłe kotlety. W środek każdego wkładać po kostce sera. Przygotowane kotlety ułożyć na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu posypać posiekanym porem (tą częścią, która zaczyna się zielenić), a pomiędzy kotletami układać gałązki tymianku i ząbki czosnku. Całość skropić olejem sezamowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Zapiekać 50 minut.Podawać gorące, pokrojone na plastry i ułożone na warzywach.