Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Kurczak w czerwonej paście curry

Czasem wystarczy tylko kilka składników, aby przyrządzić smaczne i aromatyczne mięso.

 

 

 

Dziś kolejna propozycja na kurczaka. Soczyste pałeczki, które ‘leżakowały’ w marynacie całe 12 godzin. Przeszły smakiem i zapachem ulubionych przypraw i czerwonej pasty curry, którą odkryłam dość niedawno przy okazji bliższego poznania kuchni orientalnej. Pasta ta stała się obowiązkowym składnikiem, który zawsze muszę mieć pod ręką. Pikantna, aromatyczna… A możliwości jej zastosowania są nieograniczone. Idealna do mięs pieczonych, smażonych czy grillowanych. W przypadku kurczaka sprawdza się doskonale – co sprawdziłam już nie jeden raz…

 

 

Kurczak w czerwonej paście curry

 

8 pałeczek z kurczaka

4 łyżki czerwonej pasty curry

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżeczka chili pieprzu cayenne

 

W szklanym naczyniu wymieszać czerwoną pastę curry, olej rzepakowy, tymianek i chili pieprz cayenne. Przygotowaną marynatą natrzeć pałeczki kurczaka. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Pałeczki kurczaka ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 50 minut (pierwsze 30 minut przykryte folią aluminiową).

 

Mięso & spółka. Kurczak w czerwonej paście curry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak