Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Domowy smalec z jabłkiem

Taka zachcianka. Ale na tym etapie mojego życia mogę sobie pozwolić na tak kaloryczny i niezwykle smaczny dodatek…

 

 

Od początku ciąży - a to już 30 tydzień :-) smalec mnie po prostu prześladuje. Jak tylko zobaczę, że jest i w dodatku pachnie tak zachęcająco – muszę go spróbować. To był główny powód, aby przyrządzić smalec w domu i cieszyć się nim wtedy, gdy tylko najdzie mnie ochota. Do smalcu koniecznie świeżutki chlebek, plasterek pomidora i posiekany szczypior.

 

 

Domowy smalec z jabłkiem

 

700 g słoniny

400 g surowego boczku

4 cebule

2 jabłka

2 ½ łyżeczki soli

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

 

Słoninę przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa. Boczek, cebulę i jabłka również przemielić, ale każdy z tych składników umieścić w osobnych naczyniach. Cebule i jabłka obrać, a z jabłek dodatkowo usunąć gniazda nasienne.

 

Słoninę przełożyć do garnka. Ustawić na wolnym ogniu i wytapiać tłuszcz przez 30 – 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do garnka przełożyć zmielony boczek, posypać sola i czarnym mielonym pieprzem. Całość podgrzewać przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodać cebulę i jabłka. Całość zasmażać 15 minut. Jeszcze ciepły smalec przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Ostudzony przechowywać w lodówce.

 

Mięso & spółka. Domowy smalec z jabłkiem

 

Mięso & spółka. Domowy smalec z jabłkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak