Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone inaczej

W  polskich domach bardzo lubiane wszelkiej maści kotlety. Czy ,to schabowe,mielone,z piersi kurczaka. Każdy ma swoje ulubione. Najbardziej popularne wydają mi się schabowe,najczęściej podawane z mizerią lub surówką z kapusty. Często na naszych stołach pojawia się również mielone,chyba najczęściej podawany z buraczkami,z resztą nie dziwię się,pasują do siebie i jak smakują.  Ale..od czasu do czasu przydało by się co nieco zmienić. Nawet,to co najbardziej lubimy czasem

W  polskich domach bardzo lubiane wszelkiej maści kotlety. Czy ,to schabowe,mielone,z piersi kurczaka. Każdy ma swoje ulubione. Najbardziej popularne wydają mi się schabowe,najczęściej podawane z mizerią lub surówką z kapusty. Często na naszych stołach pojawia się również mielone,chyba najczęściej podawany z buraczkami,z resztą nie dziwię się,pasują do siebie i jak smakują. 

Ale..od czasu do czasu przydało by się co nieco zmienić. Nawet,to co najbardziej lubimy czasem się znudzi. Dzisiaj pod lupę wezmę kotleta mielonego. 

Wszystko czego potrzebujemy do zrobienia kotletów,to mięso mielone,cebulka,jajko,czosnek,odrobina bułki tartej..Proste i smaczne,prawda? 

Dla mnie tradycyjne mielone już dawno się przejadły,dlatego co jakiś czas wymyślam,to co innego...Ostatnio wyszły kotlety mielone nadziane serem camembert i suszonymi pomidorami,do tego całość podana z pieczonymi ziemniaczkami.

SKŁADNIKI:

450 g mielonego mięsa

1 jajko

1-2 łyżki bułki tartej

2 posiekane ząbki czosnku

6 suszonych pomidorów

3-5 paseczków sera camembert

3 łyżki oliwy z oliwek

6 ziemniaków

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze frytki,przełóż do miski.
Do ziemniaków dodaj zioła prowansalskie,sól,czosnek niedźwiedzi i 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie przemieszaj. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Ziemniaki piecz przez ok 10-15 minut. W między czasie przygotuj kotlety.
Mięso mielone przełóż do miseczki i dodaj 5 łyżek wody,czosnek,jajko,bułę tartą,pieprz i odrobiną soli. Wyrób mięso na kotlety.
Mięso podziel na 3-5 części. Z każdej uformuj cienki placek. Na każdy kawałek mięsa nakładaj po kawałku pomidora i sera. Mięso sklej i uformuj kotleciki.
Kotlety smaż na pozostałej oliwię z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotleciki przełóż do frytek i piecz razem jeszcze przez ok 15 minut.

Mielone inaczej

Mielone inaczej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak