Mazurki – ozdoba wielkanocnego stołu

Opublikowano: 06.04.2012
Autor: anemon
Mazurki – ozdoba wielkanocnego stołu
Mazurek wielkanocny to niewątpliwie ozdoba wielkanocnego stołu. Dla mnie musi on również znakomicie smakować.

Robię mazurki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też są smaczne. Niezwykle kruche, niezbyt słodkie i łatwe do zrobienia. Nie wymagają dużo wcześniejszego przygotowania, aby były kruche. Upieczone nawet w Wielką Sobotę, będą świetnie smakowały podane na wielkanocny deser.

 

Mazurek aroniowy z żurawiną

Mazurki – ozdoba wielkanocnego stołu

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/135595/mazurek-aroniowy-z-zurawina.html

 

 

Mazurek kajmakowo - czekoladowy z bakaliami

CIASTO:

mąka pszenna -  240 g

mąka ziemniaczana  -  120 g

masło -  120 g

cukier puder  -   100 g

MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA:   

śmietana słodka 18%  - 2 szk.

cukier   - 1 szk.

czekolada gorzka - 60 g

rodzynki - 100 g

orzechy laskowe blanszowane - 50 g

migdały blanszowane - 50 g

brzoskwinie suszone- 50 g

CIASTO: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki, nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant z ciasta. Na  wierzchu ciasta układamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA:  rodzynki i brzoskwinie zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i osuszamy na ręczniku papierowym. Brzoskwinie kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy.

Śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.

Mazurek jest smaczniejszy, jeśli przygotujemy go nawet dwa lub trzy dni wcześniej.  

*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

Mazurki – ozdoba wielkanocnego stołu

prymat