Robię mazurki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też są smaczne. Niezwykle kruche, niezbyt słodkie i łatwe do zrobienia. Nie wymagają dużo wcześniejszego przygotowania, aby były kruche. Upieczone nawet w Wielką Sobotę, będą świetnie smakowały podane na wielkanocny deser.
Mazurek aroniowy z żurawiną
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/135595/mazurek-aroniowy-z-zurawina.html
Mazurek kajmakowo - czekoladowy z bakaliami
CIASTO:
mąka pszenna - 240 g
mąka ziemniaczana - 120 g
masło - 120 g
cukier puder - 100 g
MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA:
śmietana słodka 18% - 2 szk.
cukier - 1 szk.
czekolada gorzka - 60 g
rodzynki - 100 g
orzechy laskowe blanszowane - 50 g
migdały blanszowane - 50 g
brzoskwinie suszone- 50 g
CIASTO: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.
Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki, nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant z ciasta. Na wierzchu ciasta układamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA: rodzynki i brzoskwinie zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i osuszamy na ręczniku papierowym. Brzoskwinie kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy.
Śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Mazurek jest smaczniejszy, jeśli przygotujemy go nawet dwa lub trzy dni wcześniej.
*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.