Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe pole

Słodka,soczysta,chrupiąca,pełna smaku i aromatu. Taka właśnie jest marchewka. Warzywo używana praktycznie codziennie w każdej kuchni do zup ,sosów,ciast,surówek i nie tylko.  W większości z nas marchewka kojarzy się z kuchnią,,gotowaniem,ale wiecie,że nie zawsze tak było. Początkowo marchewka była stosowana w medycynie,już kiedyś ludzie znali jej właściwości. Na pewno każdy z Was słyszał kiedyś od rodziców 'jedz marchewkę,będziesz miał zdrowe oczy'. To fakt. Mar

Słodka,soczysta,chrupiąca,pełna smaku i aromatu. Taka właśnie jest marchewka. Warzywo używana praktycznie codziennie w każdej kuchni do zup ,sosów,ciast,surówek i nie tylko. 

W większości z nas marchewka kojarzy się z kuchnią,,gotowaniem,ale wiecie,że nie zawsze tak było.

Początkowo marchewka była stosowana w medycynie,już kiedyś ludzie znali jej właściwości.

Na pewno każdy z Was słyszał kiedyś od rodziców 'jedz marchewkę,będziesz miał zdrowe oczy'. To fakt. Marchewka zawiera beta karoten,który później nasz organizm przekształca w witaminę A. Jak wiadomo witamina A jest również zdrowa dla naszej skóry. Tutaj świetnie sprawdzają się maseczki na bazie marchewki i miodu. Przetestowałam osobiście,więc polecam. 

Marchewka pomaga również w zapobieganiu raka,w szczególności raka płuc.

Skupmy się teraz jak można wykorzystać marchew. 

Od czasu do czasu lubię siąść wieczorem przed dobrym filmem i pochrupać marchewkę,a przy okazji czyszczę ząbki (Marchewka jest taką naturalną szczoteczką do zębów). Często robię soki owocowo warzywne itd. 

Jakiś czas temu zrobiłam dżem z marchewki, i okazał się strzałem w dziesiątkę !

Składniki:

500 g marchwi

200 g cukru

sok z pomarańczy

laska cynamonu

Marchewkowe pole

Marchew obierz i ugotuj do miękkości.

Marchewkowe pole

Ostudź i pokrój w kostkę. 
Marchewkę przełóż do garnka.Dodaj cukier,cynamon i sok z pomarańczy.
Gotuj na średnim ogniu przez ok 40 minut.
 
Marchewkowe pole
Po upływie czasu wyjmij cynamon z garnka,a marchewkę zmiksuj blenderem.
Marchewkę przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
 
Marchewkowe pole
 
 
 
jagoda5913 16.08.2015 09:06
Świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak