Marchewkowe pole

Słodka,soczysta,chrupiąca,pełna smaku i aromatu. Taka właśnie jest marchewka. Warzywo używana praktycznie codziennie w każdej kuchni do zup ,sosów,ciast,surówek i nie tylko.
W większości z nas marchewka kojarzy się z kuchnią,,gotowaniem,ale wiecie,że nie zawsze tak było.
Początkowo marchewka była stosowana w medycynie,już kiedyś ludzie znali jej właściwości.
Na pewno każdy z Was słyszał kiedyś od rodziców 'jedz marchewkę,będziesz miał zdrowe oczy'. To fakt. Marchewka zawiera beta karoten,który później nasz organizm przekształca w witaminę A. Jak wiadomo witamina A jest również zdrowa dla naszej skóry. Tutaj świetnie sprawdzają się maseczki na bazie marchewki i miodu. Przetestowałam osobiście,więc polecam.
Marchewka pomaga również w zapobieganiu raka,w szczególności raka płuc.
Skupmy się teraz jak można wykorzystać marchew.
Od czasu do czasu lubię siąść wieczorem przed dobrym filmem i pochrupać marchewkę,a przy okazji czyszczę ząbki (Marchewka jest taką naturalną szczoteczką do zębów). Często robię soki owocowo warzywne itd.
Jakiś czas temu zrobiłam dżem z marchewki, i okazał się strzałem w dziesiątkę !
Składniki:
500 g marchwi
200 g cukru
sok z pomarańczy
laska cynamonu
Marchew obierz i ugotuj do miękkości.