Małże, czyli moje ulubione mule :)

Opublikowano: 25.10.2011
Autor: Sarenka
Małże, czyli moje ulubione mule :)
Małże nie są u nas zbyt popularne, a owoce morza mają tyleż zwolenników co przeciwników. Małże są mięczakami, mieszkającymi w mule i w piasku wód słodkich i słonych. Do jadalnych małży zaliczamy: ostrygi, mule (omułki), przegrzebki i sercówki. W sprzedaży, możemy znaleźć małże w muszlach i bez, świeże, mrożone, marynowane, konserwowane w słoikach a nawet wędzone. Upodobałam sobie mule, które mają lekko słodkawy, delikatny i odrobinkę rybi smak. Przyrządzanie obranych muli, nie jest czasochłonne ani trudne. Podobnie jak w przypadku ryb, obróbka termiczna trwa tutaj dość krótko. Polecam kupowanie świeżych i mrożonych muli, pozbawionych muszli. Swoje pierwsze, konserwowe wtedy mule, spróbowałam już jako 9-cio latka. Sympatia do nich, pozostała do dziś. Spróbujecie? :)

Małże zapiekane w makaronie

 



SKŁADNIKI:

  • małże/mule świeże - 100g,
  • sos słodko-kwaśny, gotowy ze słoiczka - 1/2 słoiczka,
  • ogórki konserwowe - 4 malutkie,
  • makaron  muszle (średniej wielkosci, trosze większe od muli - u mnie firmy  Podravka) - tyle sztuk, ile jest małży,
  • masło - 50g,
  • ser żółty - 80g,
  • sól,
  • natka pietruszki do dekoracji.

 

PRZYGOTOWANIE:

Małże dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni rozpuścić masło, wrzucić małże i smażyć często mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.


 

Ogórki pokroić cienko w plastry i wyłożyć nimi brzegi okrągłej, niedużej formy  na tartę. W każdą z muszelek makaronu włożyć po jednej małży i przełożyć do formy jedna przy drugiej.


 

 Polać sosem słodko-kwaśnym i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

 

 

Piec przez 15 minut w 190 stopniach, wyjąć i wierzch posypać startym na grubych oczkach grubym serem. Ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Udekorować świeżą natka pietruszki.

 

 

 

 

Mule w kapuścianym wieńcu

 

 

SKŁADNIKI:

  • mule - mrożone, poddane wcześniejszej obróbce termicznej - 250g,
  • kapusta pekińska - 1/2 dużej główki,
  • cebula,
  • papryka zielona,
  • pomidory w kartoniku lub w puszce - 400g,
  • przecier pomidorowy - 1-2 łyżki do smaku ,
  • kucharek,
  • oliwa lub olej do smażenia - 4 łyżki,
  • cukier,
  • sok z cytryny - do smaku,
  • sól, pieprz,
  • czosnek - ząbek,
  • masło - 4 łyżki,
  • wino wytrawne - białe lub czerwone - 125ml.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mule rozmrozić i wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Osączyć i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło i dodać mule. Przyprawić pieprzem  i solą. Smażyć często mieszając. Po pięciu minutach smażenia zalać je winem i dusić na wolnym ogniu do miękkości  (ok 10-15 minut).


 

W czasie, kiedy dusimy małże, przygotowujemy kapustę. Kapustę posiekać, paprykę i cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kapustę, cebulę oraz paprykę, przyprawić kucharkiem, pieprzem, podsmażyć przez 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory, pokrojony drobno czosnek oraz przecier pomidorowy. Smażyć do miękkości wszystkich składników ,aż kapusta zrobi się ''rozciapana''.


 

Smażyć do miękkości wszystkich składników , aż kapusta zrobi się ''rozciapana''. Przyprawić ostatecznie do smaku cukrem , sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem (ew.maggi).

 

 

 

 

Małże w sosie cytrynowym z pesto rosso

 


SKŁADNIKI:

  • mule mrożone, wstepnie przegotowane - 250g,
  • cebula biała - 2 sztuki średniej wielkosci,
  • pieczarki - 250g,
  • cytryna,
  • pesto czerwone - 2 lekko kopiaste łyżki,
  • masło - 3 łyżki,
  • czosnek - 3 ząbki średniej wielkości,
  • sól - ok łyżeczka,
  • cukier - łyżeczka,
  • pieprz  ziołowy,
  • swieżo zmielony pieprz.

 

 

 PRZYGOTOWANIE:

Mule rozmrozić, przepłukać i  pozostawic w zimnej wodzie na godzinę. Wypłukać wszelkie zanieczyszczenia i osączyć na sicie z nadmiaru wody. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę. Wycisnąć sok z całej, soczystej cytryny (mnie wyszło 5 łyżek), wymieszać go z pesto. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć przez minutę, dodać cukier , wymieszać. Krótko podsmażyć, dodać pieczarki, pieprz ziołowy i wymieszać. Smażyć często mieszając. Gdy pieczarki zmiękną, dodać małże, sól, sok z cytryny i pesto. Smażyć co jakis czas mieszając do miękkosci małży - trwa to okolo 5-10 minut. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

 

  Podawać na gorąco z pieczywem lub makaronem ryżowym.

 

 

 

Wieniec małżowy w sosie z curry

 

 

SKŁADNIKI:

  • 250g rozmrożonych, wstępnie przegotowanych małży,
  • 300ml wytrawnego bialego wina,
  • 100g makaronu ryżowego,
  • 50g masła,
  • średnia marchewka,
  • cebula,
  • jablko,
  • 150-200ml śmietanki 18% lub 30%,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka curry, papryka słodka, sol, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:

Makaron ryżowy ugotować z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu , odcedzić. Małże moczyć w zimnej wodzie, przez ok 2 godziny, po czym wielokrotnie wypłukać, aż woda będzie zupełnie czysta. Do rondelka wrzucić małże, zalać winem, zagotować i gotować przez około 10 minut , aż będą miękkie, odstawić. Cebule, marchewkę i jabłko obrać i umyć. Cebule pokroić w drobna kostkę, marchew starkować na tarce o grubych oczkach, jabłko pokroić w mniejsze paski lub kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule i marchew, smażyć do zeszklenia cebuli, po czym dodać jabłko, curry, paprykę, koncentrat, smażyć chwile mieszając, zalać śmietaną i doprawić sola i pieprzem, zagotować. Małże odcedzić na sitku, w razie konieczności podgrzać, gdyż wszystkie składniki  muszą być cieple. Na środek dużego talerza kładziemy makaron ( w kształcie okręgu), dookoła układamy małże. Makaron polewamy  sosem, tak jak jest to pokazane na zdjęciu . Spożywamy na gorąco.

 

Więcej pomysłów na mule, dostępne w mojej księdze przepisów. Zapraszam.

 

 

prymat