Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże, czyli moje ulubione mule :)

Małże nie są u nas zbyt popularne, a owoce morza mają tyleż zwolenników co przeciwników. Małże są mięczakami, mieszkającymi w mule i w piasku wód słodkich i słonych. Do jadalnych małży zaliczamy: ostrygi, mule (omułki), przegrzebki i sercówki. W sprzedaży, możemy znaleźć małże w muszlach i bez, świeże, mrożone, marynowane, konserwowane w słoikach a nawet wędzone. Upodobałam sobie mule, które mają lekko słodkawy, delikatny i odrobinkę rybi smak. Przyrządzanie obranych muli, nie jest czasochłonne ani trudne. Podobnie jak w przypadku ryb, obróbka termiczna trwa tutaj dość krótko. Polecam kupowanie świeżych i mrożonych muli, pozbawionych muszli. Swoje pierwsze, konserwowe wtedy mule, spróbowałam już jako 9-cio latka. Sympatia do nich, pozostała do dziś. Spróbujecie? :)

Małże zapiekane w makaronie

 

Małże, czyli moje ulubione mule :)


SKŁADNIKI:

  • małże/mule świeże - 100g,
  • sos słodko-kwaśny, gotowy ze słoiczka - 1/2 słoiczka,
  • ogórki konserwowe - 4 malutkie,
  • makaron  muszle (średniej wielkosci, trosze większe od muli - u mnie firmy  Podravka) - tyle sztuk, ile jest małży,
  • masło - 50g,
  • ser żółty - 80g,
  • sól,
  • natka pietruszki do dekoracji.

 

PRZYGOTOWANIE:

Małże dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni rozpuścić masło, wrzucić małże i smażyć często mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.


Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

Ogórki pokroić cienko w plastry i wyłożyć nimi brzegi okrągłej, niedużej formy  na tartę. W każdą z muszelek makaronu włożyć po jednej małży i przełożyć do formy jedna przy drugiej.


Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

 Polać sosem słodko-kwaśnym i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

 

Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

Piec przez 15 minut w 190 stopniach, wyjąć i wierzch posypać startym na grubych oczkach grubym serem. Ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Udekorować świeżą natka pietruszki.

 

 

 

 

Mule w kapuścianym wieńcu

 

Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

SKŁADNIKI:

  • mule - mrożone, poddane wcześniejszej obróbce termicznej - 250g,
  • kapusta pekińska - 1/2 dużej główki,
  • cebula,
  • papryka zielona,
  • pomidory w kartoniku lub w puszce - 400g,
  • przecier pomidorowy - 1-2 łyżki do smaku ,
  • kucharek,
  • oliwa lub olej do smażenia - 4 łyżki,
  • cukier,
  • sok z cytryny - do smaku,
  • sól, pieprz,
  • czosnek - ząbek,
  • masło - 4 łyżki,
  • wino wytrawne - białe lub czerwone - 125ml.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mule rozmrozić i wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Osączyć i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło i dodać mule. Przyprawić pieprzem  i solą. Smażyć często mieszając. Po pięciu minutach smażenia zalać je winem i dusić na wolnym ogniu do miękkości  (ok 10-15 minut).


Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

W czasie, kiedy dusimy małże, przygotowujemy kapustę. Kapustę posiekać, paprykę i cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kapustę, cebulę oraz paprykę, przyprawić kucharkiem, pieprzem, podsmażyć przez 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory, pokrojony drobno czosnek oraz przecier pomidorowy. Smażyć do miękkości wszystkich składników ,aż kapusta zrobi się ''rozciapana''.


Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

Smażyć do miękkości wszystkich składników , aż kapusta zrobi się ''rozciapana''. Przyprawić ostatecznie do smaku cukrem , sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem (ew.maggi).

 

 

 

 

Małże w sosie cytrynowym z pesto rosso

 

Małże, czyli moje ulubione mule :)


SKŁADNIKI:

  • mule mrożone, wstepnie przegotowane - 250g,
  • cebula biała - 2 sztuki średniej wielkosci,
  • pieczarki - 250g,
  • cytryna,
  • pesto czerwone - 2 lekko kopiaste łyżki,
  • masło - 3 łyżki,
  • czosnek - 3 ząbki średniej wielkości,
  • sól - ok łyżeczka,
  • cukier - łyżeczka,
  • pieprz  ziołowy,
  • swieżo zmielony pieprz.

 

 

 PRZYGOTOWANIE:

Mule rozmrozić, przepłukać i  pozostawic w zimnej wodzie na godzinę. Wypłukać wszelkie zanieczyszczenia i osączyć na sicie z nadmiaru wody. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę. Wycisnąć sok z całej, soczystej cytryny (mnie wyszło 5 łyżek), wymieszać go z pesto. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć przez minutę, dodać cukier , wymieszać. Krótko podsmażyć, dodać pieczarki, pieprz ziołowy i wymieszać. Smażyć często mieszając. Gdy pieczarki zmiękną, dodać małże, sól, sok z cytryny i pesto. Smażyć co jakis czas mieszając do miękkosci małży - trwa to okolo 5-10 minut. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

  Podawać na gorąco z pieczywem lub makaronem ryżowym.

 

Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

 

Wieniec małżowy w sosie z curry

 

Małże, czyli moje ulubione mule :)

 

SKŁADNIKI:

  • 250g rozmrożonych, wstępnie przegotowanych małży,
  • 300ml wytrawnego bialego wina,
  • 100g makaronu ryżowego,
  • 50g masła,
  • średnia marchewka,
  • cebula,
  • jablko,
  • 150-200ml śmietanki 18% lub 30%,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka curry, papryka słodka, sol, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:

Makaron ryżowy ugotować z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu , odcedzić. Małże moczyć w zimnej wodzie, przez ok 2 godziny, po czym wielokrotnie wypłukać, aż woda będzie zupełnie czysta. Do rondelka wrzucić małże, zalać winem, zagotować i gotować przez około 10 minut , aż będą miękkie, odstawić. Cebule, marchewkę i jabłko obrać i umyć. Cebule pokroić w drobna kostkę, marchew starkować na tarce o grubych oczkach, jabłko pokroić w mniejsze paski lub kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule i marchew, smażyć do zeszklenia cebuli, po czym dodać jabłko, curry, paprykę, koncentrat, smażyć chwile mieszając, zalać śmietaną i doprawić sola i pieprzem, zagotować. Małże odcedzić na sitku, w razie konieczności podgrzać, gdyż wszystkie składniki  muszą być cieple. Na środek dużego talerza kładziemy makaron ( w kształcie okręgu), dookoła układamy małże. Makaron polewamy  sosem, tak jak jest to pokazane na zdjęciu . Spożywamy na gorąco.

 

Więcej pomysłów na mule, dostępne w mojej księdze przepisów. Zapraszam.

 

 

pacpaw 06.11.2011 17:49
Auchan daleko, po za miastem. Ale idąc tym tropem popytam w Makro. Tam mieli dobre ryby może owoce morza też będą. Dzięki za rade.
Sarenka 06.11.2011 07:33
Z tego co wiem, to są dostępne w Auchanie, ale tylko dostawa jest w określony dzień w tygodniu. Trzeba się dowiedzieć, kiedy dokładnie.
pacpaw 05.11.2011 20:20
śniadanie z mulami zjedzone i chce więcej! Sarenko gdzie kupujesz świeże mule z których są te pyszne przepisy?
pacpaw 29.10.2011 19:48
i tak też zrobię :o) Dzięki za podpowiedź
Sarenka 28.10.2011 14:16
pacpaw - Ja bym spałaszowała takie małże z lampką wina, może jeszcze za świeżą bagietką posmarowaną czosnkowym masłem. Konserwowe małże jadaliśmy z mężem na różne okoliczność tj. walentynki czy rocznicę. Ale odkąd zaczęłam przygotowywać je samodzielnie, w daniach, kupuję już tylko mrożone i świeże. I właśnie dlatego, te konserwowe, nie smakują już tak dobrze jak kiedyś (:
Barbara40 27.10.2011 18:45
Bardzo ciekawie piszesz o mulach, jestem rowniez smakoszem, ale ten pomysl z kapusta w ogole mi nie pasuje, co nie znaczy, ze nie moga byc smaczne.
pacpaw 26.10.2011 20:20
nigdy nie jadłem małży, wiedziony ciekawością kupiłem podwędzane, w puszce. I tak leżą sobie lodówce czekając na pomysł. Mogłabyś takim pomysłem na podwędzane mule w oleju z puszki mi podsunąć? Byłbym niezmiernie wdzięczny :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak