Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowe przysmaki

Kontynuujemy owocowe wpisy;)

Właściwości lecznicze:

- witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami
- maliny mają właściwości rozkurczowe
- łagodzą bóle menstruacyjne
- dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki
- zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo
- obniżają gorączkę

[diety.wieszjak.pl]

 

 

Tort malinowy

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek mąki

5 łyżek cukru

2 kisiele różowe

1 łyzeczka proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30 %

Pół szklanki cukru pudru

10 malin

2 łyzeczki zelatyny

Reszta:

Pół szklanki malin

1/3 szklanki jezyn

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisiele. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.

10 malin rozgnieść widelcem . Żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, rozgniecione maliny i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.

Biszkopt posmarowac masa, przyłożyć drugim biszkoptem. Werzch i boki posmarowac masą i udekorowac malinami i jezynami.

Malinowe przysmaki

 

Wielobarwne ciasto owocowe

Biszkopt jasny:

3 jajka

3 łyżki maki

3 łyżki cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

3 jajka

3 łyżki maki

3 łyżki cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Masa budyniowa:

0,5 l mleka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki maki pszennej

2 lyżki mąki ziemniaczanej

25 dkg margaryny Kasi

2 łyzki kakao

0,5 cytryny

Masa z serków homogenizowanych:

300 g serka homogenizowanego naturalnego

2 galaretki wisniowe

Reszta:

Galaretka szafirowa

Galaretka pomarańczowa

Puszka brzoskwiń

Maliny

 

 

Biszkopt jasny:

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Biszkopt ciemny:

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Masa budyniowa:

W  pół szklanki mleka rozmieszać mąkę. Resztę mleka  zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym . Wlać mleko z mąką i chwile pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając.  Mase podzielic na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej sok z cytryny.

Masa z serków homogenizowanych:

Galaretki rozpuścic w połowie podanej wody. Gdy galaretki będą tężejące zmiksować z serkami.

Przygotować galaretkę szafirową i pomarańczową.

Przełożenie: Jasny biszkopt posmarować masa kakaową. W biszkopcie ciemnym kieliszkiem wykroić dziurki i przykryć nim masę.  Do otworów w cieście włożyć maliny.  Całość zalać galaretką szafirową. Wstawić do lodówki. Na galaretce rozsmarować masę z serków. Na masę wyłożyć kółka wyciete z ciemnego biszkoptu. Rozsmarować masę cytrynową. Poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretka pomarańczową.

 

Malinowe przysmaki

 

Sernik z malinami

·  Ciasto:

·  1 kostka margaryny

·  5 zółtek

·  3 szklanki maki tortowej

·  Łyżeczka proszku do pieczenia

·  4 łyżki cukru pudru

·  Ser:

·  1 kg sera zmielonego dwukrotnie

·  2 łyzki maki ziemniaczanej

·  120 g margaryny

·  3 jajka

·  1 szklanka cukru

·  Reszta:

·  maliny  

·  5 białek

·  1 szklanka cukru

Składniki na ciasto zagniesć razem i podzielic na dwie części. Włożyc je do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie połowę wyłożyc na blachę. Ser: Białka ubic z cukrem, dodać żółtka i zmiksować. Dodać margarynę, makę i zmiksować. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Mase serowa wylać na ciasto. Na serze ułożyć maliny. Białka ubić z cukrem na sztywno i wyłożyć na brzoskwinie. Na to zetrzeć na grubych oczkach druga część ciasta. Piec ok. 1 godziny.

 

Malinowe przysmaki

 

Ciasto ucierane z malinami i agrestem

Ciasto:

1 kostka margaryny

4 żółtka

25 dkg cukru pudru

3 szklanki mąki

1 łyzeczka proszku do pieczenia

Posypka:

5 dkg cukru

3 łyżki maki

10 dkg margaryny

Reszta:

4 białka

4 łyżki cukru

Maliny

agrest

 

Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blachę. Rozwałkować. Poukładać owoce (jezli nie są zbyt słodkie można posypac cukrem).

Ubić pianę z białek z cukrem. Wylac na owoce.

Składniki na posypkę zagnieść i posypac na pianie. Piec ok. 1 godziny.

 

Malinowe przysmaki

 

Maliny na przeziębienie

0,5 kg malin

15 lyżek cukru

Maliny opłukac i zasypać cukrem. Słoiki zakrecić i pasteryzowac ok. 10 minut. Oowce puszcza sok, który jest idealny do herbaty czasie przeziębienia.

Malinowe przysmaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak