Właściwości lecznicze:
- witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami
- maliny mają właściwości rozkurczowe
- łagodzą bóle menstruacyjne
- dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki
- zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo
- obniżają gorączkę
[diety.wieszjak.pl]
Tort malinowy
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
2 kisiele różowe
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 l śmietany 30 %
Pół szklanki cukru pudru
10 malin
2 łyzeczki zelatyny
Reszta:
Pół szklanki malin
1/3 szklanki jezyn
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisiele. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
10 malin rozgnieść widelcem . Żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, rozgniecione maliny i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Biszkopt posmarowac masa, przyłożyć drugim biszkoptem. Werzch i boki posmarowac masą i udekorowac malinami i jezynami.
Wielobarwne ciasto owocowe
Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki maki
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
3 jajka
3 łyżki maki
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
2 lyżki mąki ziemniaczanej
25 dkg margaryny Kasi
2 łyzki kakao
0,5 cytryny
Masa z serków homogenizowanych:
300 g serka homogenizowanego naturalnego
2 galaretki wisniowe
Reszta:
Galaretka szafirowa
Galaretka pomarańczowa
Puszka brzoskwiń
Maliny
Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masa budyniowa:
W pół szklanki mleka rozmieszać mąkę. Resztę mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym . Wlać mleko z mąką i chwile pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając. Mase podzielic na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej sok z cytryny.
Masa z serków homogenizowanych:
Galaretki rozpuścic w połowie podanej wody. Gdy galaretki będą tężejące zmiksować z serkami.
Przygotować galaretkę szafirową i pomarańczową.
Przełożenie: Jasny biszkopt posmarować masa kakaową. W biszkopcie ciemnym kieliszkiem wykroić dziurki i przykryć nim masę. Do otworów w cieście włożyć maliny. Całość zalać galaretką szafirową. Wstawić do lodówki. Na galaretce rozsmarować masę z serków. Na masę wyłożyć kółka wyciete z ciemnego biszkoptu. Rozsmarować masę cytrynową. Poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretka pomarańczową.
Sernik z malinami
· Ciasto:
· 1 kostka margaryny
· 5 zółtek
· 3 szklanki maki tortowej
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· 4 łyżki cukru pudru
· Ser:
· 1 kg sera zmielonego dwukrotnie
· 2 łyzki maki ziemniaczanej
· 120 g margaryny
· 3 jajka
· 1 szklanka cukru
· Reszta:
· maliny
· 5 białek
· 1 szklanka cukru
Składniki na ciasto zagniesć razem i podzielic na dwie części. Włożyc je do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie połowę wyłożyc na blachę. Ser: Białka ubic z cukrem, dodać żółtka i zmiksować. Dodać margarynę, makę i zmiksować. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Mase serowa wylać na ciasto. Na serze ułożyć maliny. Białka ubić z cukrem na sztywno i wyłożyć na brzoskwinie. Na to zetrzeć na grubych oczkach druga część ciasta. Piec ok. 1 godziny.
Ciasto ucierane z malinami i agrestem
Ciasto:
1 kostka margaryny
4 żółtka
25 dkg cukru pudru
3 szklanki mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Posypka:
5 dkg cukru
3 łyżki maki
10 dkg margaryny
Reszta:
4 białka
4 łyżki cukru
Maliny
agrest
Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blachę. Rozwałkować. Poukładać owoce (jezli nie są zbyt słodkie można posypac cukrem).
Ubić pianę z białek z cukrem. Wylac na owoce.
Składniki na posypkę zagnieść i posypac na pianie. Piec ok. 1 godziny.
Maliny na przeziębienie
0,5 kg malin
15 lyżek cukru
Maliny opłukac i zasypać cukrem. Słoiki zakrecić i pasteryzowac ok. 10 minut. Oowce puszcza sok, który jest idealny do herbaty czasie przeziębienia.