Małe słodkości

Małe słodkości, czyli ciasteczka. Kto ich nie lubi. Rodzajów i kształtów jest chyba tysiąc. Jedni wolą czekoladowe, drudzy z lukrem, są również zwolennicy ciasteczek pełnoziarnistych z kawałkami ulubionych ziaren itp.
Jednak nie wielu z nas robi ciastka w domu. Przecież, to nie taki trudne. A jaka satysfakcja, kiedy naszym gościom podamy własnoręcznie zrobione ciasteczka. W dodatku ciasteczka będą bez "kolorowych" dodatków i ulepszaczy.
Cytrynowe ciasteczka z kaszy kukurydzianej
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 3/4 mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
Lukier:
4 łyżki masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
posypka
Najpierw przygotuj ciasteczka.
Ciastka owsiane z marchewką
1 szklanka mąki
4 łyżki płatków owsianych
1 marchewka
szczypta cynamonu
125 g masła
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła lub inna domowa konfitura
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Ciastka na piwie
250 g margaryny
3 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
dżem brzoskwiniowy lub inny
Jabłkowe kąski
opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki brązowego cukru
1-2 łyżki masła
Szybkie ciasteczka
Opakowanie ciasta francuskiego
Ulubiony dżem, konfitura, czekolada
Cukier
Mleko
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka dzielimy na pół..tj. pół ciasteczek będzie na spód a druga połowa na przykrycie.
Na ciasteczka które mają być spodem nakładamy łyżeczkę dżemu (u mnie były to wiśnie z konfitury i czekolada) Przykrywamy drugą połową i brzegi lekko do siebie dociskamy.
Ciasteczka smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 do 20 minut.
Kruche ciastka po turecku,un kurabiyesi
Kostka masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo trochę cukru pudru do posypania
Masło przekładamy do miski i razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym miksujemy na wolnych obrotach.
Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując.
Gdy ciasto będzie już gotowe, w dłoniach formujemy niewielkie kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 minut na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika od razu posypujemy odrobiną cukru pudru.