Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe słodkości

Małe słodkości, czyli ciasteczka. Kto ich nie lubi. Rodzajów i kształtów jest chyba tysiąc. Jedni wolą czekoladowe, drudzy z lukrem, są również zwolennicy ciasteczek pełnoziarnistych z kawałkami ulubionych ziaren itp. 

Małe słodkości, czyli ciasteczka. Kto ich nie lubi. Rodzajów i kształtów jest chyba tysiąc. Jedni wolą czekoladowe, drudzy z lukrem, są również zwolennicy ciasteczek pełnoziarnistych z kawałkami ulubionych ziaren itp. 

Jednak nie wielu z nas robi ciastka w domu. Przecież, to nie taki trudne. A jaka satysfakcja, kiedy naszym gościom podamy własnoręcznie zrobione ciasteczka. W dodatku ciasteczka będą bez "kolorowych" dodatków i ulepszaczy.

Cytrynowe ciasteczka z kaszy kukurydzianej

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej

150 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

2 żółtka

1 3/4 mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka startej skórki z cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

Lukier:

4 łyżki masła

1 1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

posypka

Najpierw przygotuj ciasteczka.

Piekarnik nastaw na 175 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło przełóż do miski, dodaj cukier, skórkę z cytryny i ubij na puszystą masę.
Dodaj żółtka, sok z cytryny, dokładnie zmiksuj. Pod koniec stopniowo dodawaj mąkę.
Gotowe ciasto formuj w niewielkie kuleczki i ułóż je na blaszce.
Ciasteczka posyp odrobiną mąki i delikatnie spłaszcz.
Piecz przez ok. 10 - 15 minut. Gotowe ostudź.
Przygotuj lukier.
Wszystkie składniki przełóż do miseczki i utrzyj mikserem.
Lukrem posmaruj przestudzone ciasteczka i posyp ulubioną posypką.
Małe słodkości

Ciastka owsiane z marchewką

1 szklanka mąki

4 łyżki płatków owsianych

1 marchewka

szczypta cynamonu

125 g masła

1 łyżka cukru trzcinowego 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

powidła lub inna domowa konfitura

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj płatki owsiane, cukier, marchewkę i pokrojone masło. Szybko zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki placek. Wybraną foremką wykrawaj ciasteczka i układaj ja na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
Ciasteczka piecz w 180 stopniach C  przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstaw by przestygły.
Połowę ciasteczek posmaruj powidłami i przykryj pozostałymi ciasteczkami.
Małe słodkości

Ciastka na piwie

250 g margaryny

3 szklanki mąki

1/2 szklanki piwa

dżem brzoskwiniowy lub inny

Margarynę przełóż do zamrażalnika i wyjmij, gdy będzie wystarczająco twarda by ją zetrzeć na tarce.
Margarynę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj przesianą mąkę, wlej piwo i zagnieć ciasto.
Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Następnie, ciasto cienko rozwałkuj i nożem lub foremką do ciastek wykrój kwadraty.
Na środek każdego kwadratu nałóż ok. 1 łyżeczkę dżemu.
Kwadraty sklej rogami. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru.
Ciastka można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Małe słodkości

Jabłkowe kąski

opakowanie ciasta francuskiego

2 jabłka

3 łyżeczki cynamonu

4 łyżki brązowego cukru

1-2 łyżki masła

Piekarnik nastaw na 175 stopni C. Jabłka umyj, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w ósemki.
Masło przełóż do rondelka i rozpuść.Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w trójkąty. Każdy kawałek ciasta posmaruj masłem, po czym posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na każdy trójkąt połóż kawałek jabłka i zwiń. Każde ciasteczko posmaruj masłem i posyp cynamonem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut lub do momentu, gdy ciastka nabiorą złotego koloru.
Małe słodkości

Szybkie ciasteczka

Opakowanie ciasta francuskiego

Ulubiony dżem, konfitura, czekolada

Cukier

Mleko

Ciasto wyjmujemy na blat stołu i wykrawamy ciasteczka w wybranym przez nas kształcie.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka dzielimy na pół..tj. pół ciasteczek będzie na spód a druga połowa na przykrycie.
Na ciasteczka które mają być spodem nakładamy łyżeczkę dżemu (u mnie były to wiśnie z konfitury i czekolada) Przykrywamy drugą połową i brzegi lekko do siebie dociskamy.
Ciasteczka smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 do 20 minut.
Małe słodkości

Kruche ciastka po turecku,un kurabiyesi

 Kostka masła w temp. pokojowej

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo trochę cukru pudru do posypania

Masło przekładamy do miski i razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym miksujemy na wolnych obrotach.
Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując.
Gdy ciasto będzie już gotowe, w dłoniach formujemy niewielkie kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 minut na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika od razu posypujemy odrobiną cukru pudru.

Małe słodkości

Jolcia_90 31.01.2016 13:29
Lubię ciasteczka. Jest więcej zabawy z nimi, ale u mnie szybciej takie znikają ze stołu niż ciasto w blaszce, które trzeba kroić. W dodatku takie ciasteczka łatwiej jest przechować na później. Nie zepsują się tak jak ciasta z masą. Nie trzeba ich mrozić. I dla dzieci poręczniejsze aby wziąć do rączki i zajadać :)
Ewa Wojtaszko 30.01.2016 13:39
dzięki :)
Barbara13 30.01.2016 09:13
Fajne takie małe słodkości
Maridka19 28.01.2016 20:49
Bardzo apetyczne te małe słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak