Makowe Święta
Bułeczki makowe do odrywania
Taka mniejsza słodka wersja drożdżowego makowca :-)
PRODUKTY:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
70g masła stopionego
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko do posmarowania bułeczek
Masa makowa
WYKONANIE:
Zaczyn:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki ( masło na końcu ) i wyrobić miękkie ciasto. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim masę makową i zwinąć jak roladę, a następnie pokroić.
Plastry ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden koło drugiego, a wierzchy posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do 190' i piec bułeczki aż się zarumienią.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Makowa tarta lub makowe babeczki
Kto ma więcej czasu może zrobić urocze kruche babeczki, tym zapracowanym polecam makową tartę.
PRODUKTY:
75g mąki krupczatki
100g margaryny
1,5 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
WYKONANIE:
Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesypać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Mak sparzyć, zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, dodać rodzynki, skórkę, mąkę i miód, z pianek ubić pianę i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, wykładać foremki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wyciąć foremką dzwoneczki, gwiazdki lub inne kształty. Z folii wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć fasolkę, nałożyć mak, położyć na wierzch ciasteczko i piec aż wszystko się lekko zarumieni.
Makowiec krucho drożdżowy - pycha!
Mniej pracochłonny od tradycyjnego drożdżowego zawijańca, a tak samo dobry :-)
PRODUKTY:
Ciasto:
250g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
25g drożdży świeżych
60g zimnego masła
2 żółtka
1 małe jajko
3 łyżki cukru pudru
Cukier waniliowy
Masa makowa: (można kupić gotową)
2 szklanki maku
100g masła
400g cukru
3 jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka miodu
Bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa
WYKONANIE:
Mak sparzyć, zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, dodać rodzynki, skórkę, mąkę i miód, z pianek ubić pianę i wszystko delikatnie wymieszać.
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie.
Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki wszystko posiekać razem z masłem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 0,5h do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt ( krótszy niż forma ), rozsmarować na nim mak zostawiając ok. 2cm marginesu i zawinąć, boki włożyć pod spód.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h.
Piekarnik rozgrzać do 180' i piec makowca aż patyczek wbity w środek będzie całkowicie suchy - ok. 40 minut.
Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Masa makowa
Niestety nie posiadam maszynki do mielenia, więc póki co muszę się zadowolić kupną, jeśli macie dużo czasu to zawsze możecie wykonać ją samodzielnie :-)
1 szklanka maku
50g masła
80g cukru pudru
1 duże jajko
0,5 łyżki mąki
0,5 łyżki miodu
Bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa
Mak gotować w litrze mleka 30 minut, przelać na sitko, odcisnąć, ostudzić, zmielić trzy razy.
Na patelnię dać masło, rozpuścić, dodać cukier puder, mak, miód, bakalie i żółtko - lekko podgrzać.
Na koniec dodać pianę ubitą z białka.