Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowy zawrót głowy...

Spaghetti, Lasagne, Pappardelle, Fettuccine a może Penne?

Makarony różnią się smakiem, kolorem i fakturą. Wartość odżywcza makaronu zależy od składników stosowanych do wytworzenia ciasta. Rodzaj mąki ma wpływ na jego wartości odżywcze. Również czas, przez jaki makaron jest gotowany może mieć wpływ na jego wartości odżywcze. Jeśli makaron jest gotowany zbyt długo zacznie więcej tracić witamin B, najlepiej jest gotować makaron na "al dente".

Makaronowy zawrót głowy...

Żywność na bazie zboża, jest dobrym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Węglowodany dostarczają nam witamin, minerałów i energii. Skrobia występująca w produktach zbożowych jest wolno wchłaniana przez nasz organizm, co powoduje długotrwałe uczucie nasycenia. Dla osób, które troszczą się o spożycie węglowodanów, dostępne są makarony nisko-węglowodanowe, które mają wysoką zawartość białka i błonnika.

Makaronowy zawrót głowy...

Rodzai makaronów jest bardzo dużo poniżej przedstawiam kilka z nich:

Bucatini - długie rurki wyglądem przypominające spaghetti, ale grubsze z dziurką w środku.

Cannelloni - duże rurki o średnicy 3 cm.

Conchiglie - mają kształt muszli.

Conchiglioni - duże muszle.

Coquillettes - krótkie, niewielkie kolanka.

Eliche - świderki.

Farfalle - kokardki.

Fettuccine - długie, wąskie wstążki.

Fusilli - świderki, mogą mieć różną długość.

Linguine - bardzo podobny doklasycznego makaronu spaghetti tylko jest spłaszczony.

Lasagne - bardzo szerokie makaronowe płyty.

Orecchiette - niewielkie, grube uszka.

Paccheri Napoletani - krótkie szerokie rurki

Papardelle - szerokie wstążki.

Penne - pióra, rurki ukośnie ucięte.

Rigatoni - duże, grube i karbowane rurki.

Spaghetti - bardzo długie, cienkie rurki.

Tagliolini - cienkie wstążki.

Tagliatelle - długie i szerokie wstążki, podobne do fettuccine. 

Makaronowy zawrót głowy...

Inne rodzaje makaronów

Makaron ryżowy - powstaje z mąki ryżowej. Ma postać bardzo cienkich, białych niteczek. Składa się przede wszystkim ze skrobi, nie zawiera glutenu oraz tłuszczu. Nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem. 


Makaron sojowy - bezglutenowy, zawiera około 10% białka oraz niewiele tłuszczu. Ma postać przezroczystych i długich nitek. Podobnie jak makaron ryżowy wystarczy zalać go wrzątkiem.


Makaron kukurydziany - otrzymywany z mąki kukurydzianej. Jest żółty bogaty w błonnik i witaminy A, B, oraz E. Nie zawiera glutenu.


Makaron soba - powstaje z mąki pszennej i gryczanej. Posiada witaminy B1 i PP oraz przeciwutleniacze.  Jest cienki brązowo-szary.


Makaron orkiszowy - jest koloru szaro-zielonego. Nie zawiera glutenu.


Makaron fettuccini w sosie serowo-ziołowym

Makaronowy zawrót głowy...

Składniki:

  • makaron fettuccini - 250 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • ser pleśniowy niebieski - 100 gram
  • serek topiony - 100 gram
  • śmietana 12% - 250 gram
  • bazylia - 5 gałązek
  • oregano - 10 gałązek
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • tymianek - 10 gałązek
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy


Makaron ugotować al dente według przepisu z opakowania
Śmietanę podgrzać po czym dodać sery: pleśniowy typu gorgonzola,niebieski oraz serek topiony - zagotować - mieszając od czasu do czasu aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać świeże posiekane zioła - bazylię, oregano, tymianek oraz rozmaryn. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać makaron z sosem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron tagliatelle z boczkiem w sosie serowym

Makaronowy zawrót głowy...

Składniki:

  • makaron Tagliatelle - 250 gram
  • boczek parzony - 300 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • serek topiony - 100 gram
  • śmietana 12% - 200 gram
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka


Makaron ugotować al dente.
Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie. Śmietankę podgrzać, dodać ser pleśniowy oraz serek topiony - lekko zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać wcześniej przesmażony boczek. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Makaron wymieszać z sosem. Całość oprószyć pieprzem.

Makaron soba z wieprzowiną

Makaronowy zawrót głowy...

Składniki:

  • makaron soba - 150 gram
  • mięso wieprzowe - 300 gram
  • czosnek - 2 ząbki
  • marchew - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • zielona fasolka szparagowa - 50 gram
  • bambus pędy - 100  gram
  • grzyby mun - 10 gram
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy - młynek
  • ziarna sezamu

 

Mięso umyć, oczyścić, pokroić w paseczki i oprószyć pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę, paprykę, cebulę oraz papryczkę chilli pokroić w cienkie plasterki. Fasolkę pokroić na kawałki natomiast grzybu mun przygotować według przepisu na opakowaniu - po czym pokroić na kawałki. Makaron ugotować według instrukcji z opakowania, następnie przepłukać zimną wodą.
W rozgrzanym woku lub na dużej patelni podsmażyć czosnek przez ok 30 sekund, dodać cebulę, następnie marchewkę całość smażyć ok 2 min. Po tym czasie dodać resztę warzyw razem z grzybami i pędami bambusa i smażyć ok 4-5 min.
Na oddzielne patelni podsmażyć mięso przez ok 4-5 min po czym dodać je do warzyw. Na koniec dodać ugotowany makaron, cukier oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 2-3 min. Wyłożyć na talerze i posypać ziarnami sezamu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak