Rodzajów makaronu jest całe mnóstwo, różnią się nie tylko rodzajem mąki z jakiej zostały zrobione, ale również kształtem, a nawet kolorem.
Każdy rodzaj można przyrządzić na różne sposoby. Są nie tylko idealnym dodatkiem do zup, czy makaronowych zapiekanek, z dowolnie przygotowanym sosem (mięsnym lub warzywnym) tworzą sycący posiłek, który można podać zarówno na obiad, jak i kolację.
Oprócz klasycznych i dobrze znanych dań makaronowych można się pokusić o ugotowanie czegoś specjalnego z dodatkami jakie najbardziej lubimy lub z tymi, które w lodówce proszą o wykorzystanie.
Przygotowanie prostego dania na bazie makaronu zazwyczaj nie trwa dłużej niż pół godziny, dlatego po powrocie z pracy to najlepsze wyjście, by nie stracić całego popołudnia na gotowaniu.
Nasze ulubione dania z makaronem:
Spaghetti carbonara
Składniki (dla 2-3 osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- woda do gotowania
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200 ml słodkiej śmietany 12%
- 1 jajko
- 50 g drobno startego sera cheddar
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Gdy cebula będzie szklista wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę startego sera, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, mieszamy energicznie, aż całość się połączy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy posypane resztą startego sera.
Świderki z mięsem i warzywami
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu świderki + woda z solą do gotowania
- 250 g mięsa mielonego z szynki
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g młodej cukinii
- 3 kawałki suszonych pomidorów
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- 300 g makaronu spaghetti
- woda do gotowania
- 500 g udek z kurczaka bez kości
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 gałązka koperku
- mąka do panierowania
- woda do gotowania
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron w pomidorach z czosnkiem i bazylią
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu świderki
- woda do gotowania
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- starty żółty ser do podania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem szczypty soli.
Gdy cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i całość razem dusimy ok. 7-10 minut w zależności od twardości pomidorów.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem.
Makaron z wędzonym łososiem i brokułem
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g dowolnego makaronu (u mnie czarna wstążka)
- 200 g brokuła
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g naturalnego serka topionego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- woda i sól do gotowania
Przygotowanie:
Brokuły blanszujemy również w osolonej wodzie, odsączamy i odstawiamy.
Na koniec dodajemy koperek, mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem.