Makaronowa zapiekanka
SKŁADNIKI:
makaron rurki -500 g
olej -3 łyżki
kiełbasa cienka -1 pętko
pieczarki -1/2 kg
cebula -3 szt
ser żółty -100 g
jajka szt 4
oregano -1 łyżka
tłuszcz
sól i pieprz
SOS POMIDOROWY
koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka
kostka drobiowa -1 szt
ser żółty starty- 100 g
oregano -1 łyżka
woda gotowana -1,5 szkl
ser do posypania 100 g
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać pokroić w plastry. Pieczarki umyć, osączyć, posiekać. Kiełbasę pokroić w cienką kostkę. Wszystko oddzielnie podsmażyć na oleju, oprószając solą i pieprzem. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. SOS POMIDOROWY Do gorącej wody dodać kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy i starty ser, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem i sosem pomidorowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 stop. zapiekać do rozpuszczenia się sera. Podawać zaraz po przygotowaniu. Jak ktoś lubi można polać zapiekankę keczupem.