Dania makaronowe szybkie smaczne. Dań makaronowych jak tak dużo jak ich kombinacji i wariacji smakowych. Każdy bardzo lubi makaron . Można nie tylko szybko go zrobić ale też jest prosty w wykonaniu.
Tort makaronowy
Składniki
Makaron
• makaron rurki 1 małe opakowanie
• masło 4 łyżki
• ser żółty 50 dag
• jajka 2
Składniki na sos
• cebula 1 duża
• papryka czerwona 1
• pieczarki 30 dag
• ząbki czosnku 4
• pomidory 1 puszka
• koncentrat pomidorowy 3 łyżki
• cukier 1.5 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Składniki na sos beszamelowy
• masło 4 łyżki
• mąka pszenna 2.5 łyżki
• mleko 75 ml
• gałka muszkatołowa mielona 2 łyżeczki
• cukier 1/2 łyżeczki
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy go do gorącego garnka , następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy starty ser żółty oraz roztrzepane jajka . Całość dokładnie mieszamy .Gotowy makaron z sosem i serem żółtym i przekładamy to tortownicy i ugniatamy zostawiając brzegi 1.5 cm.
Wykonanie sosu :Pokrojoną paprykę i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na małym ogniu około 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy sól i pieprz. Po zarumienieniu się warzyw dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso mielone się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pomidory z puszki rozdrabniamy je widelcem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos przyprawiamy przyprawiamy solą i pieprzem według uznania oraz dodajemy drobno posiekany czosnek . Sos gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.Gotowy sos dajemy na warstwę makaronu.
Masło roztapiam w małym garnku dodaję mąkę i dokładnie cały czas mieszamy . Następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając . Następnie doprawiamy solą i pieprzem i cały czas mieszamy do uzyskania konsystencji.
Gotowym sosem beszamelowym polewamy na warstwę sosu z mięsem mielonym . Gotowy tort makaronowy wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Makaron z sosem mięsno - warzywnym
Składniki
- mięso mielone 50 dag
- makaron rurki 50 dag
- marchewki 2
- cebula 1
- seler korzeniowy 1
- papryka czerwona 1
- groszek konserwowy 1/2 puszki
- fasola biała 1/2 puszka
- żółty ser starty 30 dag
- przecier pomidorowy 4 łyżki
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
- pieprz biały Prymat
- olej do smażenia
Wykonanie :
Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni , pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki marchew , pietruszkę oraz seler , cebulę oraz paprykę . Do całości dolewamy 1/2 szklanki wody . Całość mieszamy. Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu białego według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy sól , pieprz biały ,pieprz oraz dodajemy groszek z puszki i fasolkę odcedzona z wody . Całość mieszamy . Gotowy makaron dajemy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym .
W