Makaron na wiele sposobów

Opublikowano: 31.01.2016
Autor: Maridka19
Makaron na wiele sposobów
Makaron każdy zna , każdy lubi. Dziś zapraszam na moje propozycje z makaronem w roli głównej.

Dania makaronowe szybkie smaczne. Dań makaronowych jak tak dużo jak ich kombinacji i wariacji smakowych. Każdy bardzo lubi makaron . Można nie tylko szybko go zrobić ale też jest prosty w wykonaniu.

Tort makaronowy

Makaron na wiele sposobów

Składniki

Makaron
• makaron rurki 1 małe opakowanie
• masło 4 łyżki
• ser żółty 50 dag
• jajka 2
Składniki na sos
• cebula 1 duża
• papryka czerwona 1
• pieczarki 30 dag
• ząbki czosnku 4
• pomidory 1 puszka
• koncentrat pomidorowy 3 łyżki
• cukier 1.5 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Składniki na sos beszamelowy
• masło 4 łyżki
• mąka pszenna 2.5 łyżki
• mleko 75 ml
• gałka muszkatołowa mielona 2 łyżeczki
• cukier 1/2 łyżeczki
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy go do gorącego garnka , następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy starty ser żółty oraz roztrzepane jajka . Całość dokładnie mieszamy .Gotowy makaron z sosem i serem żółtym i przekładamy to tortownicy i ugniatamy zostawiając brzegi 1.5 cm.

Wykonanie sosu :Pokrojoną paprykę i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na małym ogniu około 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy sól i pieprz. Po zarumienieniu się warzyw dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso mielone się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pomidory z puszki rozdrabniamy je widelcem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos przyprawiamy przyprawiamy solą i pieprzem według uznania oraz dodajemy drobno posiekany czosnek . Sos gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.Gotowy sos dajemy na warstwę makaronu.  

Wykonanie sosu beszamelowego :
Masło roztapiam w małym garnku dodaję mąkę i dokładnie cały czas mieszamy . Następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając . Następnie doprawiamy solą i pieprzem i cały czas mieszamy do uzyskania konsystencji.

 Gotowym sosem beszamelowym polewamy na warstwę sosu z mięsem mielonym . Gotowy tort makaronowy wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

 Makaron z sosem mięsno - warzywnym 

Makaron na wiele sposobów

Składniki

  • mięso mielone 50 dag
  • makaron rurki 50 dag
  • marchewki 2 
  • cebula 1 
  • seler korzeniowy 1 
  • papryka czerwona 1 
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • fasola biała 1/2 puszka
  • żółty ser starty 30 dag
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • pieprz biały Prymat
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni , pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki marchew , pietruszkę oraz seler , cebulę oraz paprykę . Do całości dolewamy 1/2 szklanki wody . Całość mieszamy. Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu białego według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy sól , pieprz biały ,pieprz oraz dodajemy groszek z puszki i fasolkę odcedzona z wody . Całość mieszamy . Gotowy makaron dajemy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym .

 

 W

prymat