Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majowe weekendy - czas pikników

Majowe weekendy -to czas pikników. Jest to czas gdzie możemy spędzać aktywnie czas na łonie natury ze swoimi bliskim.

Jak wiemy na piknikach dużo czasu spędzamy bardzo aktywnie między innymi grając w  różnego rodzaju gry piłkę nożną , piłkę siatkową ,badmintona czy inne formy rozrywki.  Po tak  aktywnie spędzonym czasie na łonie natury czas na małe przekąski .

Oto lista przykładowych przekąsek na piknik :

1) Rolada chlebowa :

Majowe weekendy - czas pikników

 

 

 

 

 

 

Składniki :

Składniki na ciasto :

    mąka 40 dag
     
    woda 200 ml
     
    drożdże 10 g
     
    sól 1/2 łyżeczki
     
    masło 60 g roztopionego masła
     
    jajko 1 sztuka do smarowania

Wykonanie :

Drożdże roztapiamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką i z pozostałą częścią wody , solą i roztopionym masłem . Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne , wkładamy do miski na 1 godzinę aby podrosło. Wyrośnie ciasto wyjmuję i dzielę na 2 części , następnie wałkując na prostokąt. Układam na cieście szynkę ,ser żółty  ser topiony oraz pokrojone ogórki na cienkie paski. Zwijamy brzegi , podwijamy pod spód . Odstawiamy roladę na 30-40 minut by podrosło. Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wkładam do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

 2) Bułeczki pomidorowe : 

Majowe weekendy - czas pikników                                      

 

 

    Składniki :

   - mąka pszenna 100 dag
    
   - drożdże świeże 5 dag
    
   - sól 2 łyżeczki
    
    -masło 2 łyżki
    
   - przecier pomidorowy 5 łyżek
    
    -żółtko jaja 1
    
   - żółty ser starty 15 dag

Wykonanie :Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach letniej wody . Odstawiamy na 15-20 minut.Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników i dodajemy rozczyn . Wyrabiamy ciasto aby było sprężyste i gładkie.Ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt i kroimy na kwadraty . Każdy kwadrat zwijamy po przekątnej i układamy w odstępach . Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięci ana około 20-30 minut. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym.

3) Ciasteczka z ciasta francuskiego (coś na słodko )

Majowe weekendy - czas pikników

 

 Składniki :

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
     
  • marmolada 1/2 opakowania (u mnie różana)
     
  • cukier kryształ 2 łyżki
     

Wykonanie :

Marmoladę mieszamy z cukrem w mniejszej miseczce.

Ciasto rozwinąć i podzielić na mniejsze szerokie pasy. Na brzegu ciasta rozsmarować marmoladę. Następnie całość zwijamy w rulon i odcinamy pozostałą część ciasta. Gotowy rulon kroimy na kawałki o długości 6 cm. Każdy z kawałków nacinamy nożem na brzegu. Gotowe ciasteczka układamy na blachę . Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Najważniejszym dla naszego organizmu jest woda . Każdy kto wybiera się na piknik musi zabrać ze sobą wodę lub inne napoje , ale najlepiej jest wziąść czystą wodę ponieważ po wodzie kolorowej mamy jeszcze większe pragnie. A na sam koniec zabieramy ze sobą owoce mogą być to jabłka , banany , mandarynki czy inne.

 Jeśli mamy już wszystko spakowane i mamy trochę miejsca w koszyku to możemy ze sobą zabrać małe pokusy między inny paluszki czy słodycze.

Majowe weekendy - czas pikników


   

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak