Jak wiemy na piknikach dużo czasu spędzamy bardzo aktywnie między innymi grając w różnego rodzaju gry piłkę nożną , piłkę siatkową ,badmintona czy inne formy rozrywki. Po tak aktywnie spędzonym czasie na łonie natury czas na małe przekąski .
Oto lista przykładowych przekąsek na piknik :
1) Rolada chlebowa :
Składniki :
Składniki na ciasto :
mąka 40 dag
woda 200 ml
drożdże 10 g
sól 1/2 łyżeczki
masło 60 g roztopionego masła
jajko 1 sztuka do smarowania
Wykonanie :
Drożdże roztapiamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką i z pozostałą częścią wody , solą i roztopionym masłem . Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne , wkładamy do miski na 1 godzinę aby podrosło. Wyrośnie ciasto wyjmuję i dzielę na 2 części , następnie wałkując na prostokąt. Układam na cieście szynkę ,ser żółty ser topiony oraz pokrojone ogórki na cienkie paski. Zwijamy brzegi , podwijamy pod spód . Odstawiamy roladę na 30-40 minut by podrosło. Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wkładam do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
2) Bułeczki pomidorowe :
Składniki :
- mąka pszenna 100 dag
- drożdże świeże 5 dag
- sól 2 łyżeczki
-masło 2 łyżki
- przecier pomidorowy 5 łyżek
-żółtko jaja 1
- żółty ser starty 15 dag
Wykonanie :Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach letniej wody . Odstawiamy na 15-20 minut.Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników i dodajemy rozczyn . Wyrabiamy ciasto aby było sprężyste i gładkie.Ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt i kroimy na kwadraty . Każdy kwadrat zwijamy po przekątnej i układamy w odstępach . Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięci ana około 20-30 minut. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym.
3) Ciasteczka z ciasta francuskiego (coś na słodko )
Składniki :
-
ciasto francuskie 1 opakowanie
-
marmolada 1/2 opakowania (u mnie różana)
-
cukier kryształ 2 łyżki
Wykonanie :
Marmoladę mieszamy z cukrem w mniejszej miseczce.
Ciasto rozwinąć i podzielić na mniejsze szerokie pasy. Na brzegu ciasta rozsmarować marmoladę. Następnie całość zwijamy w rulon i odcinamy pozostałą część ciasta. Gotowy rulon kroimy na kawałki o długości 6 cm. Każdy z kawałków nacinamy nożem na brzegu. Gotowe ciasteczka układamy na blachę . Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Najważniejszym dla naszego organizmu jest woda . Każdy kto wybiera się na piknik musi zabrać ze sobą wodę lub inne napoje , ale najlepiej jest wziąść czystą wodę ponieważ po wodzie kolorowej mamy jeszcze większe pragnie. A na sam koniec zabieramy ze sobą owoce mogą być to jabłka , banany , mandarynki czy inne.
Jeśli mamy już wszystko spakowane i mamy trochę miejsca w koszyku to możemy ze sobą zabrać małe pokusy między inny paluszki czy słodycze.