Gdy spotkanie organizujemy u siebie w ogrodzie lepszy będzie nieco większy grill, ważne aby był stabilny, wybór w sklepach jest ogromny i tylko zależy od zasobności naszego portfela na jaki model się zdecydujemy. Jeśli mamy zamiar wykorzystywać go tylko sporadycznie to lepiej wybrać mały kompaktowy model, który zmieści nam się w bagażniku samochodu i wtedy bez przeszkód możemy urządzić biwak w wyznaczonym do tego celu, gdzieś w plenerze.
Do grillowania najlepszy jest węgiel drzewny, który spala się powoli i długo utrzymuje żar. Do rozpalenia ognia nie stosujmy drewna czy szyszek, zawarte w nich żywice wydzielają w czasie spalania szkodliwe związki chemiczne, które przenikają do potraw.
Grillować możemy nie tylko mięso i kiełbaski, ale również ryby, warzywa, a także owoce.
Przygotowane kawałki jarzyn, mięsa czy owoców układamy na ruszcie, dopiero, gdy jest on mocno rozgrzany, a na wierzchu węgla zbierze się warstwa popiołu, średnio trwa to około 15-20 minut.
Warto zaopatrzyć się w kilka prostych i pomocnych narzędzi, które ułatwią nam przygotowywanie grillowanych potraw. Te najbardziej potrzebne to szczypce do węgla drzewnego, komplet sztućców na długich rączkach składający się m.in. z łopatki, widelca oraz szczypiec do obracania kiełbasek i małych kawałków grillowanego jedzenia. Przydadzą się również jednorazowe tacki, wykonane z grubej folii aluminiowej do pieczenia większych kawałków mięsa.
Jeśli lubimy piec ryby, to warto zaopatrzyć się w metalową siatkę do ich przyrządzania.