Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Magia ciasta francuskiego

Co zrobić kiedy mamy wielką ochotę na pyszną i szybką przekąskę?

Ja na takie okazje zawsze staram się mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, które sprawdza się idealnie czy to do słodkich czy do słonych wypieków.

Wystarczy położyć swoje ulubione składniki, chwilka w piekarniku i gotowe :-)

 

Francuskie ciastka z jabłkiem

 

To chyba najprostszy i najszybszy przepis na wykorzystanie ciasta francuskiego. Wystarczy pociąć ciasto na kwadraty, nałożyć porcję jabek ze słoika i zapiec. Ciastka posmakują wszystkim a my się nie napracujemy.

 

PRODUKTY:


1 płat ciasta francuskiego
Prażone jabłka ze słoika lub 2 jabłka i łyżka cukru
Cukier puder

WYKONANIE:


Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty.
Na każdym kawałku po środku układamy porcję jabłek. Ciastka składamy w kopetrty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190' ok. 10-15 minut.

W przypadku braku gotowych jabłek :

2 jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy w rondelku z odrobiną wody i z łyżką cukru, aż będą miękkie.

Zamiast jabłek można użyć innych owoców lub marmolady.

 

Magia ciasta francuskiego

 

Malinowe serduszka z miętą

 

Kto nie lubi kwaśnych smaków może dodatkowo oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. Zamiast czekolady mlecznej można użyć gorzkiej.


PRODUKTY:


0,5 opakowania ciasta francuskiego
16 malin
Kilka liści mięty
Kilka kostek czekolady

WYKONANIE:


Małą foremką o kształcie serduszka wycinamy ciasteczka, układamy je  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte i osuszone listki mięty siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi serduszka, następnie na każdym ciastku układamy po malince.

Pieczemy ok. 10 minut w 190'

Na koniec ozdabiamy ciastka roztopioną czekoladą.


Magia ciasta francuskiego

 

Tartaletki z kurczakiem i leśnymi grzybami

 

Rzadko kiedy coś co ugotuję czy upiekę smakuje mi tak, że aż mówię to na głos ;-)

Ostatnio u mnie w kuchni króluje ciasto francuskie. Dzisiaj dostałam od taty trochę kozaków i prawdziwków więc grzechem byłoby ich szybko nie wykorzystać. W lodówce miałam część ciasta z wczoraj i niewielki filet z kurczaka, połączenie tych smaków wyszło wspaniale. Wyszły mi niestety tylko 4 tartaletki a do tego jedna mi upadła na podłogę, przepis do szybkiej powtórki :-)

 

PRODUKTY:


Ciasto francuskie
Kozaki i prawdziwki
Ząbek czosnku
0,5 cebuli
4 łyżki śmietany 18%
Starty żółty ser
1 nieduża pierś z kurczaka
2 łyżki posiekanej pietruszki
50g masła

WYKONANIE:


Dokładnie umyte grzyby kroimy w kostkę, to samo robimy z kurczakiem.
Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy grzyby i dusimy aż będą miękkie.
Na osobnej patelni podsmażamy oprószonego solą i pieprzem kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zawartość drugiej patelni, śmietanę, pietruszkę i doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę.

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka, foremki smarujemy margaryną i wykładamy je ciastem.
Do każdej foremki nakładamy porcję nadzienia, a na wierzch kładziemy starty ser.

Zapiekamy w 190' aż się zarumieni.

Najlepsze są na ciepło.

 

Magia ciasta francuskiego

 

Tarta z fetą oliwkami i pomidorkami

 

Żałuję że zrobiłam ją z tak małej porcji bo wyszła przepyszna. Świetna przekąska do podjadania kiedy zjawią się u nas niespodziewami goście.

 

PRODUKTY:


Płat ciasta francuskiego (wycięłam z niego tylko jeden mały prostokąt, ale zachęcam do zrobienia większej porcji)
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka zielonych oliwek
Czerwona cebula
1/4 kostki sera feta
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
Liście bazylii
Szczypta oregano
Świeżo mielony kolorowy pieprz

WYKONANIE:


Ser rozetrzeć łyżką ze zmiażdżonym czosnkiem. Rozsmarować na cieście zostawiając cm wolnego brzegu.
Na serze ułożyć liście bazylii, połówki pomidorków i oliwek i cebulę pokrojoną w piórka.
Całość posypać pieprzem i oregano.

Zapiec w piekarniku aż się lekko zarumieni.

 

Magia ciasta francuskiego

 

SMACZNEGO!

 

ALAGOR 08.11.2012 11:29
Niebo w ustach ;)
Beata61 07.11.2012 08:17
prześliczne pyszności :)
rjustysia 30.10.2012 22:26
Fantastyczne propozycje dla ciasta francuskiego, urzekły mnie te serduszka! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak