Magia ciasta francuskiego
Co zrobić kiedy mamy wielką ochotę na pyszną i szybką przekąskę?
Ja na takie okazje zawsze staram się mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, które sprawdza się idealnie czy to do słodkich czy do słonych wypieków.
Wystarczy położyć swoje ulubione składniki, chwilka w piekarniku i gotowe :-)
Francuskie ciastka z jabłkiem
To chyba najprostszy i najszybszy przepis na wykorzystanie ciasta francuskiego. Wystarczy pociąć ciasto na kwadraty, nałożyć porcję jabek ze słoika i zapiec. Ciastka posmakują wszystkim a my się nie napracujemy.
PRODUKTY:
1 płat ciasta francuskiego
Prażone jabłka ze słoika lub 2 jabłka i łyżka cukru
Cukier puder
WYKONANIE:
Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty.
Na każdym kawałku po środku układamy porcję jabłek. Ciastka składamy w kopetrty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190' ok. 10-15 minut.
W przypadku braku gotowych jabłek :
2 jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy w rondelku z odrobiną wody i z łyżką cukru, aż będą miękkie.
Zamiast jabłek można użyć innych owoców lub marmolady.
Malinowe serduszka z miętą
Kto nie lubi kwaśnych smaków może dodatkowo oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. Zamiast czekolady mlecznej można użyć gorzkiej.
PRODUKTY:
0,5 opakowania ciasta francuskiego
16 malin
Kilka liści mięty
Kilka kostek czekolady
WYKONANIE:
Małą foremką o kształcie serduszka wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte i osuszone listki mięty siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi serduszka, następnie na każdym ciastku układamy po malince.
Pieczemy ok. 10 minut w 190'
Na koniec ozdabiamy ciastka roztopioną czekoladą.
Tartaletki z kurczakiem i leśnymi grzybami
Rzadko kiedy coś co ugotuję czy upiekę smakuje mi tak, że aż mówię to na głos ;-)
Ostatnio u mnie w kuchni króluje ciasto francuskie. Dzisiaj dostałam od taty trochę kozaków i prawdziwków więc grzechem byłoby ich szybko nie wykorzystać. W lodówce miałam część ciasta z wczoraj i niewielki filet z kurczaka, połączenie tych smaków wyszło wspaniale. Wyszły mi niestety tylko 4 tartaletki a do tego jedna mi upadła na podłogę, przepis do szybkiej powtórki :-)
PRODUKTY:
Ciasto francuskie
Kozaki i prawdziwki
Ząbek czosnku
0,5 cebuli
4 łyżki śmietany 18%
Starty żółty ser
1 nieduża pierś z kurczaka
2 łyżki posiekanej pietruszki
50g masła
WYKONANIE:
Dokładnie umyte grzyby kroimy w kostkę, to samo robimy z kurczakiem.
Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy grzyby i dusimy aż będą miękkie.
Na osobnej patelni podsmażamy oprószonego solą i pieprzem kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zawartość drugiej patelni, śmietanę, pietruszkę i doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka, foremki smarujemy margaryną i wykładamy je ciastem.
Do każdej foremki nakładamy porcję nadzienia, a na wierzch kładziemy starty ser.
Zapiekamy w 190' aż się zarumieni.
Najlepsze są na ciepło.
Tarta z fetą oliwkami i pomidorkami
Żałuję że zrobiłam ją z tak małej porcji bo wyszła przepyszna. Świetna przekąska do podjadania kiedy zjawią się u nas niespodziewami goście.
PRODUKTY:
Płat ciasta francuskiego (wycięłam z niego tylko jeden mały prostokąt, ale zachęcam do zrobienia większej porcji)
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka zielonych oliwek
Czerwona cebula
1/4 kostki sera feta
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
Liście bazylii
Szczypta oregano
Świeżo mielony kolorowy pieprz
WYKONANIE:
Ser rozetrzeć łyżką ze zmiażdżonym czosnkiem. Rozsmarować na cieście zostawiając cm wolnego brzegu.
Na serze ułożyć liście bazylii, połówki pomidorków i oliwek i cebulę pokrojoną w piórka.
Całość posypać pieprzem i oregano.
Zapiec w piekarniku aż się lekko zarumieni.
SMACZNEGO!