Lubisz kawę? Ja też! Spróbuj słodkości z kawą (:
Jako pierwsze, proponuję piankowe, pyszne, rozpływające się w ustach, emanujące kawową pokusą, przekładane dwoma kawowymi masami - Ciasto Cappuccino.
Cappuccino - ciasto przekładane
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszac obie maki z kakaem i przesiac przez sito (wazne). Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy zóltka od bialek. Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, gdy beda juz sztywne, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Do bialek dodajemy po jednym zóltku, ciagle miksujac. Dodajemy stopniowo suche skladniki i mieszamy je lyzka, najlepiej drewniana. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy duza, prostokatna blaszke do pieczenia, smarujemy ja tluszczem i posypujemy bulka tarta. Przelwamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i przeczemy w 180 C przez 25-30 minut. Wyjmujemy forme z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce. Gdy biszkopt juz ostygnie wyjmujemy go delikatnie i przekrajamy wszerz na 2 równe kawalki. Przygotowujemy poncz, laczac wszystkie skladniki. Biszkopt wkladamy z powrotem do formy lub ukladamy, na duzej, prostokatnej sztywnej podstawce i nasaczamy ponczem. Przygotowujemy budyn w polowie zalecanego na opakowaniu ilosci mleka, czyli 0,75ml. Zagotowujemy niewielka ilosc mleka, a w pozostalym rozpuszczamy doklanie proszek budyniowy, i przyrzadzamy dalej budyn w/g wskazówek na opakowaniu. Ugotowany budyn pozostawiamy do ostygniecia. Miekkie maslo utrzec z cukrem, po czym miksujac, dodawac po kopiatej lyzce ostudzonego budyniu, dodac takze sok z cytryny. Gdy masa bedzie puszysta i jednolita, dodac posypke/wiórki czekoladowe. Powstala mase rozsmarowac równmiernie na biszkopcie. Przykryc kolejnym plackiem biszkoptowym i dobrze nasaczyc. Galaretke i zelatyne rozpuscic w 1 szklance goracej wody , przestudzic. Przygotowujemy kolejna mase. Zimna smietane prosto z lodówki ubijamy z cukrem na sztywno, miksujac dodajemy cappuccino. Na koniec wlewamy przestygnieta galaretke z zelatyna i krótko miksujemy do polaczenia sie skladników. Gdyby galaretka za mocno nam zastygla, podgrzewamy ja przez 10 sekund w mikrofali. Powstala mase rozsmarowujemy na biszkopcie. Mozna utworzyc nozem lub widelcem dekoracyjne wzorki, ciasto bedzie wygladalo atrakcyjniej. Wierzch mozna posypac wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na okolo 2 godziny.
Kolejna propozycja to miękkie, pyszyste, rozkosznie kawowe, z cynamonową nutą i słodkim daktylem. Polane kawowym lukrem..
Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem
SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE:
Najlepiej aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Maslo calkowicie rozpuscic, przestudzic. Jaja rozklocic. Pol szklanki mleka lekko podgrzac (np. na 30 sekund) i rozpuscic w nim 3 lyzki kawy. Dobrze rozgrzac piekarnik, do 200 stopni. Suche skladniki dokladnie wymieszac. W osobnej misce, polaczyc wszystkie mokre sklaniki i dobrze wymieszac. Polaczyc skladniki plynne z suchymi, krotko wymieszac. Foremki wylozyc papilotkami, lub wysmarowac tluszczem i posypac maka. Nakladac ciasto do foremek, na 3/4 wysokosci, w kazdy srodek babeczki, wcisnac po jednym daktylu. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach. Wykalaczka sprawdzic, czy muffinki sie upiekly. Po upieczeniu wszystkich muffinek (wyszly mi 24 sztuki) przygotowac lukier. Kawe rozpuszczamy w niewielkiej ilosci goracej wody , po czym dodajemy olejek rumowy, szklanke cukru i enegricznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy muffinki i czekamy do zastygniecia. Smacznego! Tiramisu zna wielu i zdecydowana wiekszość je uwielbia! Upodobałam sobie przygotowanie tego najbardziej znanego włoskiego deseru, w formie kształtnej wierzyczki. Można urozmaicić jego smak i wygląd dowolnymi owocami. Czy ktoś powie nie? :-)
Tiramisu z truskawką
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Etapy przygotowania Kawe zaparzyc w 150 ml wody, ostudzic. Dobrze schlodzona smietana (wyjeta bezposrednio z lodówki) ubic na sztywno z trzema lyzkami cukru pudru i smietan fixami, na koniec dodac mascarpone, krótko zmiksowac. Do naczynia z plaskim dnem wlac schlodzona kawe oraz wodke, wymieszac. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Biszkopciki nasaczamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno, lekko uciskajac ciastka palcami, aby utworzyly zbita powierzchnie. Na spodnia warstwe biszkoptów kladziemy krem, ktory posypujemy kakao, na to ponownie ukladamy nasaczone biszkopty, nastepnie kremowa mase, kakao, biszkopty i reszte masy kladziemy na wierzch deseru. Truskawki obieramy z szypulek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdluz w cienkie plastry, ktorymi dekoracyjnie wykladamy wierzch deseru. Krem przy truskawkach posypac kakao lub starta czekolada. Tiramisu wkladamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastyglo i nabralo intensywnego smaku . Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.
Tiramisu w wersji klasycznej oraz Tiramisu z malinami - przepisy w Mojej Księdze Babkę-wieniec, którą zaproponuję poniżej, przygotowałam na pożegnanie z ekipą, z którą pracowałam przez ostatnie lata. Wszystkim smakowało, a ja cieszyłam się, że wybrałam właśnie ją :)
Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE:
Zaparzyć kawę z trzech łyżeczek kawy rozpuszczalnej i zalać rodzynki. Pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao, dodać dobrze odsączone z kawy rodzynki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Dodawać stopniowo miksując, na zmianę mąkę i chłodną kawę. Zmiksować na gładkie ciasto. Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu ostrożnie wyjąć ciasto w formy. Przygotować polewę ciemną. W rondelku lub w mikrofali podgrzać rozdrobnioną czekoladę wraz z czterema łyżkami mleka. Podgrzewać często mieszając, do rozpuszczenia. Polewą polać wieniec i pozostawić do zastygnięcia. Podobnie przygotowujemy z białą czekolada - łamiemy ja drobno, dodajemy 4 lyzki mleka, podgrzewamy do rozpuszczenia i natychmiast wylewamy na ciemną czekoladę. Dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Poniżej zaprezentuję państwu 2 bardzo dobre przepisy na marmurkowe babki z kawą. Są one łatwe w przygotowaniu, a ciasto wychodzi naprawdę pyszne.
Wieniec z kawowa nuta
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Margaryne podzielic na mniejsze czesci i rozmiękczyć ( można na 20 sek podgrzac w mikrofali). Trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dobrej jakości ) rozpuścić w 2 lyzeczkach goracej wody z dodatkiem 1 czubatej lyzeczki cukru pudru. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Margaryne utrzec z cukrem pudrem na gladka, puszysta mase, miksowac dalej, dodając po jednym żółtku. Nastepnie dodawac do masy make – stopniowo, po jednej łyżce i zmiksowac do jednolitego polaczenia się składników. Ubic bialka na sztywno, ze szczypta soli i 3 lyzkami cukru pudru. Bialka połączyć używając miksera, z pozostałym ciastem, dodac aromat waniliowy. Forme do wienca, wysmarowac tluszczem i posypac maka. Do formy wlac 2/3 masy ciasta, a pozostale 1/3 dokladnie wymieszac z rozpuszczona kawa i aromatem rumowym. Mase z kawa, wlewac przez srodek jasnego ciasta, miedzy kominem, a zewnetrzna czescia formy, tworząc okrag dookoła komina. Nastepnie lekko wymieszac obie masy widelcem lub lyzka. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjac i ostudzic. Ciasto dobrze jest zrobic wieczorem, ponieważ najlepiej smakuje na 2 i 3 dzien. Po ostygnieciu, najlepiej nazajutrz, polukrowac. Łyżkę mleka wlac do szklanki, podgrzac w mikrofali przez ok. 25 sekund, az do zagotowania. Do mleka dodac kawe, aromat i cukier, utrzec, do rozpuszczenia składników. Jeszcze ciepla polewa polewamy ciasto. Jeżeli lubicie polewe, na ciescie, sugeruje zrobic lukier z podwójnej porcji składników.
Wieniec markurkowy, kawowo-waniliowy
SKŁADNIKI: Banana rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jaja i dalej ucierać mikserem. Dodać banana, 1/4 szklanki mleka, esencję waniliową i szczyptę soli. Ucierając stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia/sodą. Formę na wieniec wysmarować pluszczem i posypać mąką, rozgrzać piekarnik. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedna z nich wlać do formy. Do drugiej dodać czubatą łyżkę cukru, łyżkę powideł oraz rozpuszczona w łyżce podgrzanego mleka kawę, wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne i przemieszać widelcem, spiralnym ruchem - jedynie raz. Piec przez 45 minut w 180 stopniach (po 25 minutach pieczenia zmniejszyłam temp. do 170). Sprawdzić patyczkiem, jeżeli po włożeniu do ciasta, będzie suchy, babka jest gotowa. Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier, należy podgrzać 2-3 lyzki gorącej wody wymieszanej z kawa i wymieszać ja dokładnie z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek. Ciasto jest wilgotne, puszyste i smaczne. Więcej kawowych smaków w Mojej Księdze - ZAPRASZAM.