Delikatny łosoś na zielonej sałacie, polany śmietanowym sosem i przyozdobiony koperkiem - to musi być pyszne - i jest :) Zamień prostą sałatkę w wykwintne danie.
Przepis pochodzi z książki Nigelli.
Łosoś po szwedzku wg Nigelli
SKŁADNIKI:
filet łososia 250g,
koperek 1/2 pęczka,
2 dymki,
2-3 ziarna czarnego pieprzu,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 główki sałaty,
1 łyżka musztardy Dijon,
1 łyżka octu winnego,
80ml śmietany 18%,
2 łyżeczki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą.
Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut.
Po ugotowaniu łososia przekręcamy na druga stroną i zostawiamy w wodzie, żeby doszedł z drugiej strony. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy.
Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki. Po ugotowaniu rybę studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na nią układamy kawałki łososia, polewamy gotowym sosem i dekorujemy koperkiem.
Smacznego :)