Łosoś po szwedzku wg Nigelli

Opublikowano: 27.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Łosoś po szwedzku wg Nigelli
Pyszna i prosta sałatka z łososiem w roli głównej. Polecam ją wszystkim wielbicielom łososia i osobom lubiącym jeść prosto, a smacznie ;)

Delikatny łosoś na zielonej sałacie, polany śmietanowym sosem i przyozdobiony koperkiem - to musi być pyszne - i jest :) Zamień prostą sałatkę w wykwintne danie.

Przepis pochodzi z książki Nigelli.

 

Łosoś po szwedzku wg Nigelli

 

 

SKŁADNIKI:

filet łososia 250g,

koperek 1/2 pęczka,

2 dymki,

2-3 ziarna czarnego pieprzu,

1/2 łyżeczki cukru,

1/2 łyżeczki soli,

1/2 główki sałaty,

1 łyżka musztardy Dijon,

1 łyżka octu winnego,

80ml śmietany 18%,

2 łyżeczki cukru trzcinowego

 


PRZYGOTOWANIE:

Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą. 

 

 

Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut. 

 

 

Po ugotowaniu łososia przekręcamy na druga stroną i zostawiamy w wodzie, żeby doszedł z drugiej strony. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy. 

 

 

Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki. Po ugotowaniu rybę studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na nią układamy kawałki łososia, polewamy gotowym sosem i dekorujemy koperkiem. 

 

Smacznego :)

prymat