Letnie sałatki
Serowe kulki na sałacie
Składniki:
główka sałaty
30 dag chudego twarogu
papryka
2 pomidory
ogórek
5 rzodkiewek
sól, pieprz
natka pietruszki
koperek
śmietana 12%
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ogórka pokroić w plasterki, pomidora, rzodkiewki i oczyszczoną paprykę w kosteczkę. Twaróg utrzeć z kilkoma łyżkami śmietany, posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe kuleczki. Wymieszać z warzywami. Tuż przed podaniem sałatkę polać odrobiną śmietany oraz doprawić do smaku.
Sałatka piknikowa z grzankami
Składniki:
1/2 główki sałaty
2 pomidory
1/3 czerwonej papryki
1/2 ogórka
5 dag żółtego sera
5 dag szynki konserwowej
5 rzodkiewek
8 kawałków chleba tostowego
ząbek czosnku
łyżka szczypiorku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
ostra paprykl
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Tosty obficie oprószyć ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Porkoić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa.
Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
2 zupki chińskie
2 pomidory
ogórek
pęczek szczypiorku
puszka kukurydzy
sól, pieprz
majonez
Ogórek obrać, wraz z pomidorami pokroić w kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać, dodać sam makaron z zupek chińskich. Doprawić, dodać majonez i na 2-3 godz wstawić do lodówki, by makaron napęczniał.
Sałatka rozmaitości
Składniki:
główka sałaty
3 kabanosy
2 pomidory
5 rzodkiewek
10 dag sera feta
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidory i rzodkiewki pokroić w kostkę. Jajka oskubać i pokroić w plastry. Wszystko wymieszać, dodać pokrojone na małe kawałki kabanosy oraz posiekany szczypior. Posypać pokruszoną fetą. Przed podaniem doprawić do smaku.
Smacznego!!