Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie sałatki

Latem znacznie chętniej sięgamy po, jakże zdrowe, warzywa. Ja najbardziej lubię je w postaci sałatki. Dlatego też pokażę Wam kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne sałatki przepełnione warzywami...

Serowe kulki na sałacie

Składniki:
główka sałaty
30 dag chudego twarogu
papryka
2 pomidory
ogórek
5 rzodkiewek
sól, pieprz
natka pietruszki
koperek
śmietana 12%

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ogórka pokroić w plasterki, pomidora, rzodkiewki i oczyszczoną paprykę w kosteczkę. Twaróg utrzeć z kilkoma łyżkami śmietany, posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe kuleczki. Wymieszać z warzywami. Tuż przed podaniem sałatkę polać odrobiną śmietany oraz doprawić do smaku.
Letnie sałatki

Sałatka piknikowa z grzankami

Składniki:
1/2 główki sałaty
2 pomidory
1/3 czerwonej papryki
1/2 ogórka
5 dag żółtego sera
5 dag szynki konserwowej
5 rzodkiewek
8 kawałków chleba tostowego
ząbek czosnku
łyżka szczypiorku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
ostra paprykl

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Tosty obficie oprószyć ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Porkoić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa.
Letnie sałatki

Sałatka z zupek chińskich

Składniki:
2 zupki chińskie
2 pomidory
ogórek
pęczek szczypiorku
puszka kukurydzy
sól, pieprz
majonez

Ogórek obrać, wraz z pomidorami pokroić w kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać, dodać sam makaron z zupek chińskich. Doprawić, dodać majonez i na 2-3 godz wstawić do lodówki, by makaron napęczniał.
Letnie sałatki

Sałatka rozmaitości

Składniki:
główka sałaty
3 kabanosy
2 pomidory
5 rzodkiewek
10 dag sera feta
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidory i rzodkiewki pokroić w kostkę. Jajka oskubać i pokroić w plastry. Wszystko wymieszać, dodać pokrojone na małe kawałki kabanosy oraz posiekany szczypior. Posypać pokruszoną fetą. Przed podaniem doprawić do smaku.
Letnie sałatki

Smacznego!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak