Pyszne i szybkie leczo, a w roli głównej bakłażan i cukinia.
Warzywa z pomidorowym sosem - lekkie i pożywne danie.
Leczo z cukinii i bakłażana
SKŁADNIKI:
1 bakłażan,
3 małe cukinie,
2 pomidory,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
250g mięsa mielonego,
100g boczku,
2 cebule,
1/2 l bulionu,
przyprawy(sól, pieprz, wegeta, papryka słodka i ostra)
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie osuszamy warzywa na papierowych ręcznikach i kroimy w grubsza kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie. W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentrat pomidorowy.
Smacznego ;)