Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z cukinii i bakłażana

Czy leczo zawsze musi być wyłącznie z papryką? Przedstawiam sposób na leczo, które zrobimy nawet jesienną porą - z cukinii i bakłażana.

Pyszne i szybkie leczo, a w roli głównej bakłażan i cukinia.

 

Leczo z cukinii i bakłażana

 

Warzywa z pomidorowym sosem - lekkie i pożywne danie.

Leczo z cukinii i bakłażana

 

Leczo z cukinii i bakłażana

 

SKŁADNIKI:

1 bakłażan,

3 małe cukinie,

2 pomidory,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

250g mięsa mielonego,

100g boczku,

2 cebule,

1/2 l bulionu,

przyprawy(sól, pieprz, wegeta, papryka słodka i ostra)

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut.

 

Leczo z cukinii i bakłażana

 

Po tym czasie osuszamy warzywa na papierowych ręcznikach i kroimy w grubsza kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.

 

Leczo z cukinii i bakłażana

 

Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie. W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentrat pomidorowy.

 

Leczo z cukinii i bakłażana

 

Smacznego ;)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak