Lazania meksykańska

Lazania nie musi być zawsze z makaronem. Można do jej przyrządzenia z powodzeniem wykorzystać tortillę i warzywa odpowiednie kuchni meksykańskiej.
Lazania meksykańska
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego,
1-2 cebule,
3 ząbki czosnku,
1 papryka czerwona,
2 papryczki chili,
pomidory krojone z puszki,
Kukurydza z Puszki,
fasola czerwona z puszki,
400 g sera zółtego,
6 placków tortilla,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka,
bazylia,
Sól
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulką i czosnek, a gdy się podsmażą dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili i razem chwilę smażymy.
Na drugiej patelni smażymy mięso mielone. Gdy się podsmaży to dodajemy do niego podsmażoną paprykę z cebulą i wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilkę dusimy na wolnym ogniu przyprawiając do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną odsączoną z zalewy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i do farszu dodajemy około 100 g startego żółtego sera, dokładnie mieszamy.
Tortownicę (spód i brzegi) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (jak dla mnie folia jest lepsza). Lazanie oczywiście układamy warstwami. Na sam spód kładziemy 2 tortille i na nie kładziemy 1/3 farszu i posypujemy 1/3 sera.
Czynność tą powtarzamy jeszcze 2 razy tworząc takie same 2 pozostałe warstwy. Lazanie posypujemy resztą sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny.
Aby lazania się dobrze kroiła i nie rozpadała należy kroić ją dopiero po około pół godziny od wyjęcia z piekarnika.
Smacznego :)