Lazania meksykańska

Opublikowano: 30.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Lazania meksykańska
Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Czemu więc nie zjeść lazanii po meksykańsku? :)

 

Lazania nie musi być zawsze z makaronem. Można do jej przyrządzenia z powodzeniem wykorzystać tortillę i warzywa odpowiednie kuchni meksykańskiej.

 

Lazania meksykańska

 

 

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego,

1-2 cebule,

3 ząbki czosnku,

1 papryka czerwona,

2 papryczki chili,

pomidory krojone z puszki,

Kukurydza z Puszki,

fasola czerwona z puszki,

400 g sera zółtego,

6 placków tortilla,

pieprz,

papryka ostra,

papryka słodka,

bazylia,

Sól


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

 

 

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulką i czosnek, a gdy się podsmażą dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili i razem chwilę smażymy.

 

 

Na drugiej patelni smażymy mięso mielone. Gdy się podsmaży to dodajemy do niego podsmażoną paprykę z cebulą i wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut.

 

 

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilkę dusimy na wolnym ogniu przyprawiając do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną odsączoną z zalewy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i do farszu dodajemy około 100 g startego żółtego sera, dokładnie mieszamy.

 

 

Tortownicę (spód i brzegi) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (jak dla mnie folia jest lepsza). Lazanie oczywiście układamy warstwami. Na sam spód kładziemy 2 tortille i na nie kładziemy 1/3 farszu i posypujemy 1/3 sera.

 

 

Czynność tą powtarzamy jeszcze 2 razy tworząc takie same 2 pozostałe warstwy. Lazanie posypujemy resztą sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny.

 

 

Aby lazania się dobrze kroiła i nie rozpadała należy kroić ją dopiero po około pół godziny od wyjęcia z piekarnika.

 

 

Smacznego :)

prymat