Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lato w słoiku cz. II

Druga odsłona „Lata w słoiku” tym razem nie na słodko, ale równie smacznie i kolorowo:)

 

W poprzednim wpisie skupiłam się na słodkich przetworach – dżemach i sokach. Tym razem chce uchwycić lato z wykorzystaniem świeżych warzyw i zaprezentować sałatki, warzywne przekąski, czy warzywne przetwory, które można wykorzystać do przygotowania potraw.

 

Jaką pierwszą chce zaprezentować sałatkę wielowarzywną, którą w zimie wykorzystuje jako dodatek do obiadu. Prawdziwa moc witamin zamknięta w słoiku!  Do przygotowania tego przetworu użyłam aż 7 rodzajów warzyw, które połączone w jedną całość smakują wyśmienicie, dlatego wszystkim polecam wypróbowanie tego przepisu, który zamieszczam poniżej:)

 

Lato w słoiku cz. II

 

Składniki:
1,30 kg cukini
2 duże papryki
0,5 kg ogórków
6 niezbyt dużych cebul
2 marchewki
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
270 ml winnego octu 6%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

 

Przygotowanie:

Cukinię obieramy, a następnie przekrawamy wzdłuż na 4 części i wydrążamy środek, resztę szatkujemy razem z obranymi ogórkami. Cebule kroimy w piórka, a marchewki w cienkie plasterki. Umytą paprykę kroimy w cienkie, niezbyt długie paseczki. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, dodajemy około 2 łyżki, czosnek przeciskamy i wszystkie warzywa ze sobą mieszamy. Ocet podgrzewamy tak, aby rozpuścił się w nim cukier i sól, po czym wlewamy go do warzyw i mieszamy – odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie przekładamy sałatkę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy do 25 minut.

 

Następna równie smaczna sałatka, to sałatka do słoików z białej kapusty i papryki, jako dodatek do obiadu. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobrze smakuje, jedynie trzeba uważać by nie pasteryzować zbyt długo, gdyż będzie miękka i niesmaczna. Jak zawsze do przygotowania przetworu użyłam ekologicznych warzyw z ogrodu, tak wiec w 100% zdrowa:) Przepis oraz zdjęcie sałatki znajduje się poniżej.

 

Lato w słoiku cz. II

 

 Składniki:
4,4 kg kapusty
1,6 kg marchewki
80 dag papryki
1,2kg cebuli
3 łyżki soli

 

Zalewa:
15 łyżek cukru
3 łyżki soli
2 szklanki oleju
1,5 szklanki octu
40 ziarenek pieprzu
2 litry wody

 

Przygotowanie:

Wyżej podana waga warzyw to waga ilościowa już po obraniu i  skrojeniu, dlatego warto mieć przygotowane nieco więcej warzyw. Na początku należy wszystkie warzywa skroić. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, cebule w kostkę, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach. Do kapusty dodajemy 2 łyżki soli, do cebuli jedną – mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, po tym czasie należy je odcisnąć.
Wszystkie składniki zalewy przekładamy do garnka i gotujemy, następnie dodajemy marchewkę i paprykę (cały czas gotujemy na wolnym ogniu), a po 5-8 minutach dodajemy pozostałe warzywa i jeszcze trochę gotujemy do czasu aż kapusta będzie pół miękka.
Warzywa razem z zalewą przekładamy do czystych i suchych słoików, które dokładnie zakręcamy. Surówkę pasteryzujemy ok 10 minut (nie dłużej bo warzywa będą rozgotowane i niesmaczne).

 

Kolejna sałatka, którą podobnie jak dwie poprzednie robiłam tego lata po raz pierwszy to sałatka z buraczków i cukinii. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam cukinię i w tym roku postanowiłam zrobić kilka przetworów z tego warzywa, co zmusiło mnie do próbowania nowych pomysłów. Sałatka ma lekko słodkawy posmak, ale jako dodatek do drugiego dania idealnie komponuje się z mięsem i ziemniakami. Chętnych odsyłam do mojej księgi, gdzie znajduje się przepis: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/177945/salatka-z-burakow-i-cukini.html

 

Lato w słoiku cz. II

 

Skoro jesteśmy już przy cukinii, to powiem że stała się ona dla mnie obowiązkowym składnikiem każdego lecza. Aby móc robić tą potrawę również zimą, to zrobiłam leczo do słoików – w ziemie wystarczy dodać kiełbaskę i paprykę i pyszne danie gotowe:) W moje księdze, krok po kroku zostały opisane poszczególne etapy przygotowania takiej potrawki do słoików – zapraszam! https://www.doradcasmaku.pl/przepis/173804/leczo-do-sloikow.html

 

Lato w słoiku cz. II

 

Teraz czas na małą przekąskę! Marynowana cebulka i marchewka to idealny dodatek na imprezę, dopraw do kanapek, czy do zjedzenia bez niczego. Ostatnio wykorzystałam ją do robienia koreczków – ślicznie się prezentowała i bardzo dobrze smakowałaJ Polecam! Tym bardziej, że taką cebulkę śmiało można zrobić nawet teraz, a już za 3-4tygodnie będzie jak znalazł na wieczorną kolację.

 

Lato w słoiku cz. II

Składniki:
1 kg cebuli szalotki
3 marchewki
4 szklanki wody
nieco mniej niż 0,5 szklanki octu 10%
4 ziela angielskie
2 liścia laurowe
5 łyżek cukru
szczypta gorczycy

 

Przygotowanie:

Cebulki i marchewki obieramy. Marchewkę kroimy w cienkie talarki. Do 4 słoików (objętość ok 300ml) wkładamy po 5-6 kawałków marchewki, cebulkę i ponownie kilka plastrów marchewki. Wodę gotujemy z octem i wszystkimi przyprawami. Letnią zalewę przelewamy do słoików i do każdego z nich wkładamy po kilka ziarenek gorczycy, jednym zielu angielskim i po pół listka laurowego. Zakręcamy, a następnie na wolnym ogniu pasteryzujemy 30 – 35 minut.

 

Na sam koniec chcę jeszcze zaprezentować 2 sałatki ogórkowe, jedna pikantna z czosnkiem i chili, druga łagodniejsza – z koperkiem. Obie bardzo smaczne!

 

Lato w słoiku cz. II

 

Sałatka z ogórków i chili
 

SKŁADNIKI:

2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
Zalewa:
1 łyżeczka ostrej papryki chili
4 płaskie łyżki soli
1,5 szklanki octu
8 łyzek oleju
0,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE:

ogórki razem ze skórką pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć i wymieszać razem z ogórkami. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorąca zalewe wlac do ogórków. Pozostawić tak na kilka godzin co jakis czas mieszając. Sałatkę włożyc do słoików i pasteryzować ok 10 minut

 

Lato w słoiku cz. II

 

Mizeria z koperkiem

 

SKŁADNIKI:

10 kg świeżych ogórków
150-200g soli
1 szklanka oleju
0.5 szklanki octu
2 łyzki cukru
pieprz
3-4 pęki zielonego, młodego koperku

 

PRZYGOTOWANIE:

ogórki razem ze skórką pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć i wymieszać razem z ogórkami. wszystkie składniki zalewy zagotowac i gorąca zalewę wlać do ogórków. Pozostawić tak na kilka godzin co jakis czas mieszając. Sałatke włożyc do słoików i pasteryzować ok 10 minut

 

Zapewniam, że to nie wszystko:) może w następnej odsłonie uda mi się zaprezentować inne przetwory:)

 

Monika111 06.11.2011 09:14
Uwielbiam przetwory....i robić i jeść :) Twoje prezentują się świetnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak