Lato w słoiku cz. II

W poprzednim wpisie skupiłam się na słodkich przetworach – dżemach i sokach. Tym razem chce uchwycić lato z wykorzystaniem świeżych warzyw i zaprezentować sałatki, warzywne przekąski, czy warzywne przetwory, które można wykorzystać do przygotowania potraw.
Jaką pierwszą chce zaprezentować sałatkę wielowarzywną, którą w zimie wykorzystuje jako dodatek do obiadu. Prawdziwa moc witamin zamknięta w słoiku! Do przygotowania tego przetworu użyłam aż 7 rodzajów warzyw, które połączone w jedną całość smakują wyśmienicie, dlatego wszystkim polecam wypróbowanie tego przepisu, który zamieszczam poniżej:)
Składniki:
1,30 kg cukini
2 duże papryki
0,5 kg ogórków
6 niezbyt dużych cebul
2 marchewki
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
270 ml winnego octu 6%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, a następnie przekrawamy wzdłuż na 4 części i wydrążamy środek, resztę szatkujemy razem z obranymi ogórkami. Cebule kroimy w piórka, a marchewki w cienkie plasterki. Umytą paprykę kroimy w cienkie, niezbyt długie paseczki. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, dodajemy około 2 łyżki, czosnek przeciskamy i wszystkie warzywa ze sobą mieszamy. Ocet podgrzewamy tak, aby rozpuścił się w nim cukier i sól, po czym wlewamy go do warzyw i mieszamy – odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie przekładamy sałatkę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy do 25 minut.
Następna równie smaczna sałatka, to sałatka do słoików z białej kapusty i papryki, jako dodatek do obiadu. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobrze smakuje, jedynie trzeba uważać by nie pasteryzować zbyt długo, gdyż będzie miękka i niesmaczna. Jak zawsze do przygotowania przetworu użyłam ekologicznych warzyw z ogrodu, tak wiec w 100% zdrowa:) Przepis oraz zdjęcie sałatki znajduje się poniżej.
Składniki:
4,4 kg kapusty
1,6 kg marchewki
80 dag papryki
1,2kg cebuli
3 łyżki soli
Zalewa:
15 łyżek cukru
3 łyżki soli
2 szklanki oleju
1,5 szklanki octu
40 ziarenek pieprzu
2 litry wody
Przygotowanie:
Wyżej podana waga warzyw to waga ilościowa już po obraniu i skrojeniu, dlatego warto mieć przygotowane nieco więcej warzyw. Na początku należy wszystkie warzywa skroić. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, cebule w kostkę, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach. Do kapusty dodajemy 2 łyżki soli, do cebuli jedną – mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, po tym czasie należy je odcisnąć.
Wszystkie składniki zalewy przekładamy do garnka i gotujemy, następnie dodajemy marchewkę i paprykę (cały czas gotujemy na wolnym ogniu), a po 5-8 minutach dodajemy pozostałe warzywa i jeszcze trochę gotujemy do czasu aż kapusta będzie pół miękka.
Warzywa razem z zalewą przekładamy do czystych i suchych słoików, które dokładnie zakręcamy. Surówkę pasteryzujemy ok 10 minut (nie dłużej bo warzywa będą rozgotowane i niesmaczne).
Kolejna sałatka, którą podobnie jak dwie poprzednie robiłam tego lata po raz pierwszy to sałatka z buraczków i cukinii. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam cukinię i w tym roku postanowiłam zrobić kilka przetworów z tego warzywa, co zmusiło mnie do próbowania nowych pomysłów. Sałatka ma lekko słodkawy posmak, ale jako dodatek do drugiego dania idealnie komponuje się z mięsem i ziemniakami. Chętnych odsyłam do mojej księgi, gdzie znajduje się przepis: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/177945/salatka-z-burakow-i-cukini.html
Skoro jesteśmy już przy cukinii, to powiem że stała się ona dla mnie obowiązkowym składnikiem każdego lecza. Aby móc robić tą potrawę również zimą, to zrobiłam leczo do słoików – w ziemie wystarczy dodać kiełbaskę i paprykę i pyszne danie gotowe:) W moje księdze, krok po kroku zostały opisane poszczególne etapy przygotowania takiej potrawki do słoików – zapraszam! https://www.doradcasmaku.pl/przepis/173804/leczo-do-sloikow.html
Teraz czas na małą przekąskę! Marynowana cebulka i marchewka to idealny dodatek na imprezę, dopraw do kanapek, czy do zjedzenia bez niczego. Ostatnio wykorzystałam ją do robienia koreczków – ślicznie się prezentowała i bardzo dobrze smakowałaJ Polecam! Tym bardziej, że taką cebulkę śmiało można zrobić nawet teraz, a już za 3-4tygodnie będzie jak znalazł na wieczorną kolację.
Składniki:
1 kg cebuli szalotki
3 marchewki
4 szklanki wody
nieco mniej niż 0,5 szklanki octu 10%
4 ziela angielskie
2 liścia laurowe
5 łyżek cukru
szczypta gorczycy
Przygotowanie:
Cebulki i marchewki obieramy. Marchewkę kroimy w cienkie talarki. Do 4 słoików (objętość ok 300ml) wkładamy po 5-6 kawałków marchewki, cebulkę i ponownie kilka plastrów marchewki. Wodę gotujemy z octem i wszystkimi przyprawami. Letnią zalewę przelewamy do słoików i do każdego z nich wkładamy po kilka ziarenek gorczycy, jednym zielu angielskim i po pół listka laurowego. Zakręcamy, a następnie na wolnym ogniu pasteryzujemy 30 – 35 minut.
Na sam koniec chcę jeszcze zaprezentować 2 sałatki ogórkowe, jedna pikantna z czosnkiem i chili, druga łagodniejsza – z koperkiem. Obie bardzo smaczne!
Sałatka z ogórków i chili
SKŁADNIKI:
2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
Zalewa:
1 łyżeczka ostrej papryki chili
4 płaskie łyżki soli
1,5 szklanki octu
8 łyzek oleju
0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE:
ogórki razem ze skórką pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć i wymieszać razem z ogórkami. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorąca zalewe wlac do ogórków. Pozostawić tak na kilka godzin co jakis czas mieszając. Sałatkę włożyc do słoików i pasteryzować ok 10 minut
Mizeria z koperkiem
SKŁADNIKI:
10 kg świeżych ogórków
150-200g soli
1 szklanka oleju
0.5 szklanki octu
2 łyzki cukru
pieprz
3-4 pęki zielonego, młodego koperku
PRZYGOTOWANIE:
ogórki razem ze skórką pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć i wymieszać razem z ogórkami. wszystkie składniki zalewy zagotowac i gorąca zalewę wlać do ogórków. Pozostawić tak na kilka godzin co jakis czas mieszając. Sałatke włożyc do słoików i pasteryzować ok 10 minut
Zapewniam, że to nie wszystko:) może w następnej odsłonie uda mi się zaprezentować inne przetwory:)