Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

L jak lody

\"Rewelacja na Bałtyku Lody, lody na patyku. Ani wódka, ani wino Nie zastąpi Ci Bambino.\"

Lody to głównie letni przysmak choć jak niemiłe może być ich jedzenie w upały mogłam się przekonać w ostatni upalny weekend. Właściwie to samo jedzenie było miłe tyle że skonczyło się angina, a że nie znosze chodzić do lekarzy poszłam do niego troche zbyt późno…

Ale nie wdając się w szczegóły przejdę do kilku pomysłów jak podaniem i dekoracja sprawić żeby były jeszcze smaczniejsze.

 

W sezonie letnim z owocami i bita śmietaną:

L jak lody

Na chłodne jesienne dni z miodem i likierem:

L jak lody

Lody z likierem w polewie orzechowej

Herbatniki 3/porcję

Likier kakaowo-orzechowy 2 łyżeczki/porcje

Miód 2 łyżeczki/porcję

Orzechy włoskie 1 łyżeczka/porcję

Lody śmietankowe

 

Herbatniki polać likierem i na chwilę zostawić by nasiąkły. Orzechy drobno pokroic i wymieszać z miodem. Na herbatniki położyć gałkę lodów i polać sosem miodowo-orzechowym.

 

 

Na zimowe smutki kolorowo z galaretką:

L jak lody

Lody z galaretką i owocami

Galaretka wiśniowa

Galaretka cytrynowa

Lody śmietankowe

Puszka brzoskwiń

Szklanka mrozonych truskawek

Przygotowac wisniowa galaretkę. Do galaterek dac pokrojone brzoskwinie. Galaretkę wlac do salaterek i ustawić je na skos. Gdy stężeje przygotowac galaretkę cytrynową i dolac na czerwoną. Gdy stężeje 3 gałki lodów zmiksować z mrożonymi truskawkami. Wylac na galaretki i na wierzchu położyć gałkę lodów. Udekorowac brzoskwiniami.

 

 

A na deser;) pyszny deser płonacy;)

 

L jak lody