L jak lody

Lody to głównie letni przysmak choć jak niemiłe może być ich jedzenie w upały mogłam się przekonać w ostatni upalny weekend. Właściwie to samo jedzenie było miłe tyle że skonczyło się angina, a że nie znosze chodzić do lekarzy poszłam do niego troche zbyt późno…
Ale nie wdając się w szczegóły przejdę do kilku pomysłów jak podaniem i dekoracja sprawić żeby były jeszcze smaczniejsze.
W sezonie letnim z owocami i bita śmietaną:
Na chłodne jesienne dni z miodem i likierem:
Lody z likierem w polewie orzechowej
Herbatniki 3/porcję
Likier kakaowo-orzechowy 2 łyżeczki/porcje
Miód 2 łyżeczki/porcję
Orzechy włoskie 1 łyżeczka/porcję
Lody śmietankowe
Herbatniki polać likierem i na chwilę zostawić by nasiąkły. Orzechy drobno pokroic i wymieszać z miodem. Na herbatniki położyć gałkę lodów i polać sosem miodowo-orzechowym.
Na zimowe smutki kolorowo z galaretką:
Lody z galaretką i owocami
Galaretka wiśniowa
Galaretka cytrynowa
Lody śmietankowe
Puszka brzoskwiń
Szklanka mrozonych truskawek
Przygotowac wisniowa galaretkę. Do galaterek dac pokrojone brzoskwinie. Galaretkę wlac do salaterek i ustawić je na skos. Gdy stężeje przygotowac galaretkę cytrynową i dolac na czerwoną. Gdy stężeje 3 gałki lodów zmiksować z mrożonymi truskawkami. Wylac na galaretki i na wierzchu położyć gałkę lodów. Udekorowac brzoskwiniami.
A na deser;) pyszny deser płonacy;)