Kwiaty na talerzu
Przeglądając przepisy, zdjęcia, różnego rodzaju dania ,sałatki pięknie udekorowane kwiatami zapragnęłam wypróbować jak smakują te pachnące rośliny.
Kiedy nadarzyła się więc okazja i przyniosłam do domu bukiet cudownie pachnącej akacji /oczywiście z wycieczki za miasto/ wiedziałam, że wylądują na moim talerzu.
Akacja, a właściwie robinia akacjowa kwitnie białymi girlandami rozsiewając wokół cudowny zapach. Kwiaty robinii są jadalne, ale owoce i liście są trujące.
Przygotowałam więc kwiaty akacji w cieście naleśnikowym.
Kwiaty powinny być świeże i zebrane za miastem, daleko od szosy.
Placuszki okazały się bardzo smaczne.
Smażone kwiaty w chrupiącym cieście naleśnikowym wypełniły moja kuchnię cudownym zapachem. Można je podawać na obiad / jeśli ktoś lubi słodkie obiadki/ lub na deser.
Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
starta skórka cytrynowa/lub pomarańczowa/
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
6-8 kwiatów akacji/zależy od wielkości/
Kwiaty akacji/robinii/ należy włożyć do zimnej wody i pozostawić w niej ok.30-40 min. Wypłukać je pod bieżącą wodą i wysuszyć na papierowym ręczniku. Właściwie płucząc kwiaty pozbawiamy ich pyłku kwiatowego. Jeśli jesteśmy pewni, że kwiaty są rzeczywiście czyściutkie -wystarczy rozłożyć je na kilka godzin na białej ściereczce, dokładnie przeglądnąć, usunąć robaczki lub poczekać aż same uciekną.
Ja jednak zdecydowałam się umyć kwiaty
Przygotować ciasto naleśnikowe.
Jajka ubić z cukrem/przy pomocy miksera/ dodać szczyptę soli, a następnie przesianą mąkę,
mleko i startą skórkę cytrynową. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę regulując gęstość ciasta. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawić je na ok.30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Trzymając kwiaty za ogonek zanurzać je w cieście naleśnikowym tak, aby cała kiść pokryła się ciastem. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć aż osiągną złocisty kolor.
Usmażone kwiaty przełożyć na papierowy ręcznik ,który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Posypać obficie cukrem pudrem
Doskonale smakują również z dodatkiem miodu akacjowego