Kutia w cieście

Opublikowano: 09.01.2012
Autor: danusia19671
Kutia w cieście
Lubię eksperymentować w kuchni, zawsze coś dodam nowego, oby powstało nowe danie, lub jakiś deser. To ciasto też trochę zmieniłam i powiem szczerze jest przepyszne. Zrobiłam ciasto drożdżowe, które duży wpływ na jakość ciasta ma jakość użytej mąki i dodatków smakowych. I tak zbyt mała ilość płynu w cieście drożdżowym powoduje jego wysychanie, kruszenie się, pękanie i szybkie czerstwienie. Natomiast nadmiar płynu, który nie zdąży wyparować w piekarniku, powoduje dużą wilgotność ciasta, i tworzenie się tzw.zakalca. Do wszystkich ciast dodaje się szczyptę soli, która poprawia smak wyrobu. Podzielę się z wami tym nowym przepisem.

KUTIA W CIEŚCIE

SKŁADNIKI:
Kutia -1 puszka
mąka szymanowska -0,5 kg
drożdże -100 g
mleko -0,5 szkl
masło lub margaryna -150 g
jajka -2 szt
białko -1 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
 
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzelić je na 2 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną  mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty.
Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto.
Piec w 180 stop.przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem. Kutia w cieścieKutia w cieścieKutia w cieścieKutia w cieścieKutia w cieścieKutia w cieścieKutia w cieścieKutia w cieście

prymat