Kurki - złoto lasu!

Występuje na terenie całego kraju. Najczęściej można go znaleźć w lasach iglastych na piaszczystych glebach. Możemy je kupić także w sklepach i na targowiskach. Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do października.
Podobnie jak inne grzyby pieprznik jadalny zawiera śladowe ilości składników odżywczych oraz witamin. Jednak znajdziemy w nim witaminy: B1, C, PP oraz E a także wapń, fluor, potas i cynk.
KAPELUSZ - gładki, jasnożółty lub pomarańczowy o średnicy do 12 cm. Młode owocniki mają kształt guzkowaty im starsze robią się płaskie z lejkowatym zagłębieniem pośrodku i podwiniętym, falistym brzegiem.
TRZON - jest koloru kapelusza czasami o troszkę jaśniejszym odcieniu. Osiąga wysokość do 7 cm. Jest pełny i twardy, łagodnie przechodzi w kapelusz.
MIĄŻSZ - koloru bladożółtego lub białego. Jest łamliwy, zwarty o owocowym zapachu.
Kurki można dusić, smażyć, marynować, gotować, suszyć i mrozić. W ostatnim przypadku dobrze jest je najpierw zblanszować ponieważ bez tego po zamrożeniu mogą być gorzkie. Ich zaletą jest delikatny aromat. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, zupami, sosami, farszami, omletami.
Sos kurkowy
Składniki:
- kurki - 400 gram
- cebula - 2 sztuki
- masło - 50 gram
- śmietana 30% - 100 ml
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, po czym dodać kurki. Całość smażyć - często mieszając - przez ok 10 min. Następnie wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem - gotować ok 5 min. Na koniec posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Sos idealnie nadaje się do dań mięsnych.
Zupa kurkowa
Składniki:
- kurki - 300 gram
- masło - 2 łyżki
- cebula - 3 sztuki
- bulion - 2 litry
- serek topiony śmietankowy - 50 gram
- śmietana 18% - 100 ml
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać oczyszczone i umyte kurki - smażyć ok 10 min. Całość zalać bulionem i gotować ok 30 min. Po tym czasie dodać serek topiony - gotować do momentu rozpuszczenia serka. Na koniec wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Makaron tagliatelle z boczkiem w sosie kurkowym
Składniki:
- makaron tagliatelle - 250 gram
- boczek parzony - 300 gram
- kurki - 200 gram
- cebula - 2 sztuki
- śmietana 18% - 200 gram
- białe wino - 100 ml
- sól do smaku
- pieprz
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- natka pietruszki
Makaron ugotować al dente.
Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Cebulę pokroić w kawałki zeszklić na oliwie po czym dodać umyte kurki - całość smażyć ok 10 min. Dodać wcześniej usmażony boczek i całość zalać winem - dusić 2 min, następnie dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać, gotować 2-3 min i doprawić do smaku solą i pierzem. Podawać z makaronem.