Kurki - złoto lasu!

Opublikowano: 15.08.2015
Autor: dollce
Kurki - złoto lasu!
Pieprznik jadalny - zwany kurką lub liszką. Występuje na terenie całego kraju. Najczęściej można go znaleźć w lasach iglastych na piaszczystych glebach. Możemy je kupić także w sklepach i na targowiskach.

Występuje na terenie całego kraju. Najczęściej można go znaleźć w lasach iglastych na piaszczystych glebach. Możemy je kupić także w sklepach i na targowiskach. Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do października.

 



Podobnie jak inne grzyby pieprznik jadalny zawiera śladowe ilości składników odżywczych oraz witamin. Jednak znajdziemy w nim witaminy: B1, C, PP oraz E a także wapń, fluor, potas i cynk.

KAPELUSZ - gładki, jasnożółty lub pomarańczowy o średnicy do 12 cm. Młode owocniki mają kształt guzkowaty im starsze robią się płaskie z lejkowatym zagłębieniem pośrodku i podwiniętym, falistym brzegiem.

TRZON - jest koloru kapelusza czasami o troszkę jaśniejszym odcieniu. Osiąga wysokość do 7 cm. Jest pełny i twardy, łagodnie przechodzi w kapelusz.

MIĄŻSZ - koloru bladożółtego lub białego. Jest łamliwy, zwarty o owocowym zapachu.

Kurki można dusić, smażyć, marynować, gotować, suszyć i mrozić. W ostatnim przypadku dobrze jest je najpierw zblanszować ponieważ bez tego po zamrożeniu mogą być gorzkie. Ich zaletą jest delikatny aromat. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, zupami, sosami, farszami, omletami.




Sos kurkowy



Składniki:

  • kurki - 400 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 50 gram
  • śmietana 30% - 100 ml
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, po czym dodać kurki. Całość smażyć - często mieszając - przez ok 10 min. Następnie wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem - gotować ok 5 min. Na koniec posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Sos idealnie nadaje się do dań mięsnych.

Zupa kurkowa



Składniki:

  • kurki - 300 gram
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 3 sztuki
  • bulion - 2 litry
  • serek topiony śmietankowy - 50 gram
  • śmietana 18% - 100 ml
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki



Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać oczyszczone i umyte kurki -  smażyć ok 10 min. Całość zalać bulionem i gotować ok 30 min. Po tym czasie dodać serek topiony - gotować do momentu rozpuszczenia serka. Na koniec wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Podawać z posiekaną natką pietruszki.


Makaron tagliatelle z boczkiem w sosie kurkowym



Składniki:

  • makaron tagliatelle - 250 gram
  • boczek parzony - 300 gram
  • kurki - 200 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 200 gram
  • białe wino - 100 ml
  • sól do smaku
  • pieprz
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • natka pietruszki



Makaron ugotować al dente.
Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Cebulę pokroić w kawałki zeszklić na oliwie po czym dodać umyte kurki - całość smażyć ok 10 min. Dodać wcześniej usmażony boczek i całość zalać winem - dusić 2 min, następnie dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać, gotować 2-3 min i doprawić do smaku solą i pierzem. Podawać z makaronem.

prymat