Kurki – otwarcie sezonu.

Opublikowano: 02.06.2013
Autor: caralajna
Kurki – otwarcie sezonu.
Od kilku dni zbieram w lesie niedaleko domu kurki, pogoda sprzyja, jest ciepło i wilgotno więc wysypały się jak to grzyby po deszczu. Bardzo się cieszę, bo to obok Kani moje ulubione grzyby, sezon na kurki uważam za rozpoczęty i myślę, że w tym roku będzie ich sporo..

Kurki – otwarcie sezonu.

W mojej okolicy kurki rosną w lasach brzozowych, w ściółce, mchu, na raczej słonecznych stanowiskach, całymi grupami, ściśnięte jeden przy drugim... Niestety nie mogę znaleźć większych osobników, tylko same maluchy. Nie muszę chyba dodawać, że zbieranie i czyszczenie takich maluchów zajmuje całą wieczność.  W ‘moim’ lesie chętnych do zbierania grzybów nie brakuje, największą konkurencję stanowią okoliczni amatorzy mocnych trunków, którzy grzyby zbierają na sprzedaż, bo za coś pić i jeść trzeba. Są nieszkodliwi, chętnie chwalą się ile nazbierali. Grzybów zawsze jakoś dla wszystkich wystarcza, choć las duży nie jest.

Kurki – otwarcie sezonu.Kurka to inaczej pieprznik jadalny, jest to  charakterystyczny grzyb który ciężko pomylić z innymi. Prawie nigdy nie są robaczywe.

Kurki – otwarcie sezonu.

Zawierają: (źródło: http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/wartosci_odzywcze_grzybow.htm)

grzyb

woda

białka

tłuszcz

cukry

snA

celuloza

sole m.

cal/ 100g

kurka

91,4

2,64

0,43

0,99

2,82

0,96

0,74

23

snA – składniki nie zawierające azotu

Mają sporo beta karotenu i witaminy B1 (prawie tyle co w drożdżach piekarniczych). Trochę mikro i makro elementów, ale najważniejsze jest to, że są bardzo smaczne i ładnie wyglądają.

W tym roku zdążyłam zjeść je już na dwa sposoby. Zasmakowały mi smażone z cebulką i przyprawione świeżą natką kolendry. Kolendra jest charakterystyczna w smaku, intensywna i cytrusowa, nie każdy ją lubi. Ja dojrzewałam do tego smaku dość długo, teraz uwielbiam zieloną kolendrę.

placki z kiszonej kapusty z kurkami

Kurki – otwarcie sezonu.

Składniki:

200 gram kiszonej kapusty, jajo, 2 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę, 2 łyżki mąki pszenna uniwersalnej, 1 łyżka  lnu mielonego, ½ szklanki jogurtu greckiego, sól, pieprz, kurkuma mielona, 1 łyżka gorczycy białej, szczypiorek, koperek;

300 gram kurek, 1 cebula, gorczyca biała, kolendra zielona natka, sól, pieprz, cukier

Masło i olej do smażenia, ziele angielskie i liście laurowe do gotowania kapusty.

Kapustę trochę rozdrobnić i wrzucić do garnka, dolać trochę wody i ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Mi to zajęło 10 minut.
Kapustę odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wodę po gotowaniu kapusty wypić, jest zdrowa, bo ma dużo soli mineralnych i kwasu mlekowego.
Do ostudzonej kapusty dodać jajko, mąkę, zmielone na mąkę w młynku do kawy płatki owsiane, mielony len, jogurt i przyprawy, koperek i szczypior (oczywiście rozdrobnione). Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Smażyć placki na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, najlepiej klarowanego, wrzucić cebulę i białą gorczycę, dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić kurki, na mocnym ogniu smażyć aż woda którą puściły wyparuje. Wtedy doprawić solą, pieprzem natką kolendry, szałwią lub innymi dowolnymi ziołami.

Placki serwować na ciepło z kurkami i np. sałatą lub surówką. Smacznego.

Gołąbki wegetariańskie z kaszy gryczanej, kurek i jajka.

Kurki – otwarcie sezonu.

Przepis zainspirowany Gołąbkami po Lwowsku z książki kucharskiej „Kuchnia postna przepisy dawne i nowe” Hanny Szymanderskiej (str. 167).

Składniki: 12 – 15 dużych liści młodej kapusty, 1 cebula, ¾ szklanki wywaru z warzyw, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła (do polania gotowych gołąbków), sól i pieprz;

Farsz: ¾ szklanki kaszy gryczanej, 50 gram kurek, 1 cebula, jajo ugotowane na twardo, jajo surowe, 2 łyżki oleju, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Ponadto: 200 – 500 gram kurek, cebula, łyżka gorczycy, natka świeżej kolendry, sól, pieprz, cukier, łyżeczka masła do smażenia. Pomidorki do dekoracji.

Liście kapusty umyć, włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Blanszować 3-4 minuty, wyłowić z garnka i ostudzić. Liście posolić.

Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.

Farsz: Kurki oczyścić, wypłukać. Cebulę rozdrobnić, usmażyć na złoty kolor dodać grzyby. Gdy woda z grzybów odparuje zdjąć z gazu. Dodać drobno pokrojone jajo ugotowane na twardo. W misce wymieszać kaszę gryczaną z jajem surowym, kurkami z cebulą, natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz układać na liściach z kapusty, ciasno zwinąć formując gołąbki. Do szerokiego rondla wlać olej, dno wyłożyć liśćmi kapusty a na nich ułożyć gołąbki. Zalać wywarem z warzyw, przykryć resztą liści kapusty i dusić na małym ogniu około 30 minut.

Pozostałe kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, najlepiej klarowanego, wrzucić cebulę i białą gorczycę, dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić kurki, na mocnym ogniu smażyć aż woda którą puściły wyparuje. Wtedy doprawić solą, pieprzem natką kolendry, lub innymi dowolnymi ziołami.

Gołąbki serwować na ciepło z kurkami i pomidorkami. Można dodatkowo polać stopionym masłem.
Kurki – otwarcie sezonu.

Polecam także:

bochenek rozmaitości

Kurki – otwarcie sezonu.

oraz zupę szparagową z kurkami i koperkierm

Kurki – otwarcie sezonu.

 S M A C Z N E G O 

 

 

prymat