Kurczak w podróży… Przystanek 5 - Brazylia.

Opublikowano: 10.07.2011
Autor: Agnieszka_B
Kurczak w podróży… Przystanek 5 - Brazylia.
Ameryka Południowa. Odwiedzamy największe państwo tego kontynentu. Gdzie nie spojrzeć, widać ogromne bogactwo niezwykłej przyrody. Gęste lasy, amazońska dżungla, piękne kaskady, wodospady, oraz bogaty i niezwykle barwny świat roślin i zwierząt. Kraj słońca i pogodnych ludzi. Brazylia…




Narodowa kuchnia Brazylii z jaką spotykamy się dziś powstała w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie indiańskich, europejskich i afrykańskich tradycji kulinarnych, przy wykorzystaniu składników dostępnych w regionach. Rdzennymi mieszkańcami Brazylii, tak jak w większości amerykańskich krajów, byli Indianie. Odcisnęli oni ogromne piętno na brazylijskiej kuchni. To im zawdzięczamy odkrycie kakao i uwielbianej przez wszystkich czekolady. Wraz z odkryciem Ameryki Południowej przez Europejczyków do Brazylii zaczęli licznie napływać Portugalczycy, a w raz z kolejnymi falami emigrantów – również Hiszpanie, Włosi i Niemcy, przemycając jednocześnie elementy swoich tradycji kulinarnych, takie jak kiełbasy, piwo, ziemniaki, makaron, a także sosy. Znacznie wzrosło zapotrzebowanie na tanią siłę roboczą, przez co do Brazylii sprowadzono niewolników afrykańskich. Pomimo niewoli wywarli oni znaczny wpływ na brazylijską kuchnię bazując na fasoli, ryżu, oleju palmowym, mleczku kokosowym i dużej ilości przypraw. W późniejszym czasie kuchnia brazylijska została dodatkowo wzbogacona o potrawy pochodzące z Libanu i Japonii.

 

Brazylię można podzielić na pięć obszarów zróżnicowanych kulinarnie. Każdy z nich stanowi odrębny świat smaku i aromatu. Północ – swoiste źródło brazylijskiej kuchni, bazuje na owocach tropikalnych (mango, kakaowce, kokosy), rybach i manioku, z którego pozyskuje się mąkę. Północny wschód – obszar położony nad Oceanem Atlantyckim, zachwyca kulinarnie przede wszystkim obfitością owoców tropikalnych (passiflora, ananas, pomarańcza, mango), uprawą trzciny cukrowej oraz różnorodnością owoców morza. Obszar południowego wschodu charakteryzuje się wykorzystaniem w swojej kuchni kukurydzy, fasoli, ryżu, mięsa oraz różnorodnych owoców serwowanych najczęściej w postaci soków. Region zachodni obfituje w dania przyrządzane na bazie mięs, ryb rzecznych, kukurydzy, ryżu i manioku. W kuchni południa Brazylii króluje mięso suszone na słońcu lub peklowane w soli (najczęściej wołowina, jagnięcina, kurczak).

 

W kuchni brazylijskiej wykorzystuje się wszystkie rodzaje mięs, w tym także kurczaka. Parametry smakowe mięs ulepsza się poprzez ich zamarynowanie w odpowiednim sosie, który nadaje miękkości i niepowtarzalnego aromatu.

 

Aby uzyskać niepowtarzalny aromat przygotowywanych posiłków używa się odpowiednio skomponowanych przypraw. Najczęściej są to sól, pieprz i czosnek.

 

Najbardziej popularnym sposobem przyrządzania posiłków w całej Brazylii jest grillowanie. Grilluje się w każdym regionie kraju praktycznie wszystko, począwszy od wszelkiego rodzaju mięs, a kończąc na owocach.

 

Chcąc poczuć smak i zapach brazylijskiej kuchni przygotowałam dwie potrawy proste w wykonaniu i nie wymagające dużych nakładów finansowych. I muszę przyznać, że nie był to ostatni raz...

 

Coxinha de Galinha – popularny przysmak podawany w brazylijskich knajpach. Są to rozdrobnione kawałki kurczaka z różnymi dodatkami, zamknięte w cieście wykonanym na bazie bulionu.

 

Coxinha de Galina

 

40 dag filetu z kurczaka

40 dag mąki pszennej

20 dag serka śmietankowego

10 dag masła

10 dag bułki tartej

1 l wody

¾ l oleju

2 jajka

2 ząbki czosnku

1 cebula czerwona

½ papryki żółtej

2 kostki bulionu drobiowo-wołowego

sól

pieprz czarny ziarnisty

liść laurowy

ziele angielskie

 

Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i umieścić w garnku. Dodać obraną i przekrojoną na połowę cebulę, ząbki czosnku, masło, kostki bulionowe, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować 1,5 godziny. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przelać przez sito, odmierzyć 600 ml i przelać do osobnego garnka. Zagotować, dodać mąkę pszenną (około 8 dag maki pozostawić) i cały czas mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 2 godziny.

 

Paprykę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.

 

Ostudzone ciasto przełożyć na stolnicę, Dodać żółtka i lekko podsypać pozostawioną mąką. Zagnieść. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdym ułożyć po porcji kurczaka, serka śmietankowego oraz papryki. Zlepiać brzegi ciasta, formułując udko kurczaka. Każde „udko” panierować w ubitym na sztywno białku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

 

 

 

Medaliao – grillowanie piersi kurczaka marynowane w piwie z dodatkiem oliwy i odpowiednich przypraw, zawinięte w plastry boczku.

 

Medaliao

 

60 dag filetu z kurczaka

8 plastrów surowego boczku

4 ząbki czosnku

50 ml jasnego piwa

50 ml oliwy z oliwek z chili

papryka słodka mielona

pieprz czarny mielony

sól czosnkowa

 

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i papryką, a następnie zalać piwem i olejem zmiksowanym z czosnkiem. Do całości dodać ziarna pieprzu i liście laurowe. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kawałki mięsa zawinąć w boczek. Spiąć wykałaczką. Grillować na rozgrzanym ruszcie po 8 minut z każdej strony.

 

 

prymat