Kurczak w podróży… Przystanek 17 – Myanmar

Opublikowano: 31.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Kurczak w podróży… Przystanek 17 – Myanmar
Azja Południowo-Wschodnia. Jeden z najpiękniejszych krajów azjatyckich. A wszystko za sprawą niezliczonej liczby bogato zdobionych świątyń, tropikalnej przyrody i niezwykłej gościnności mieszkańców. Kraj przez lata niedostępny, który z biegiem czasu zyskuje coraz większą popularność i coraz bardziej fascynuje turystów. Kraj tysiąca pagód. Kiedyś Birma. Dziś Myanmar…

 

 

 

Kuchnia birmańska ukształtowała się pod wpływem kuchni państw sąsiadujących – przede wszystkim Chin, Tajlandii i Indii. I choć nie jest oryginalna i specjalnie urozmaicona ma do zaoferować specjały, godne prawdziwych mistrzów.

 

Tak jak w większości państw azjatyckich, tak i w Birmie mieszkańcy spożywają spore ilości ryżu z najróżniejszymi dodatkami – warzywami, owocami, mięsem, rybami i owocami morza. Charakterystycznym dodatkiem do ryżu w tej części Azji są kiszone liście zielonej herbaty.

 

Wśród warzyw zdecydowanie królują strączkowe – fasola, groch, bób i soczewica. Warzywa w kuchni birmańskiej często łączy się z owocami, wśród których dominują kokosy (dodawane do potraw pod różnymi postaciami), banany, melony, granaty, ananasy, liczi, rambutany, jabłka i cytrusy. Na ich podstawie przyrządza się wiele potraw bezmięsnych, dzięki czemu zostaną zaspokojone wyszukane gusta wegetarian.

 

Wśród potraw kuchni birmańskiej znajdą się również te z udziałem mięsa. Do najpopularniejszych gatunków mięsa należy baranina, jagnięcina, kozina i drób. Ze względów religijnych większość mieszkańców Birmy unika wołowiny. Ponadto przygotowuje się wiele potraw z ryb i owoców morza, wśród których dominują kalmary, kraby, krewetki, kałamarnice i kalmary.

 

Jest jedna zasada – czy to potrawa wegetariańska, czy tez z dodatkiem mięsa zawsze musi być dobrze przyprawiona. Kuchnia birmańska jest bowiem bardzo ostra, a czasem wręcz paląca. Obowiązkowo używa się chili

 

Wybierając się w podróż do Birmy warto spróbować lokalnych potraw. Do tych najbardziej popularnych zalicza się delikatny rosół z makaronem ryżowym i chrupkimi dodatkami (mohinga), podsmażany w oleju kurczak, baranina lub ryba z dodatkiem ryżu i warzyw (hin), smażony kalafior (bangoki), warzywa zapiekane w cieście 9tempura), smażone warzywa z jajkiem, ziemniakami lub fasolą (gobido).

 

 

Kurczak smażony z chili (kyether susie kyaw)

 

600 g filetu z kurczaka

2 czerwone papryczki chili

2 dymki

cebula średniej wielkości

4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka chili pieprzu cayenne

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki soli

białko jaja

 

Filet z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Do mięsa dodać sos rybny, ¼ łyżeczki kurkumy oraz chili pieprz cayenne. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

 

Białko lekko ubić. Dodać do niego mąkę kukurydzianą i sól. W białku obtaczamy kawałki kurczaka i odstawiamy na kolejne 30 minut.

 

Cebule pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć na patelnię, posypać ½ łyżeczki kurkumy, skropić olejem arachidowym i smażyć na złoty kolor. Plastry cebuli wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku.

 

Na tłuszcz pozostały ze smażenia cebuli wrzucić posiekane papryczki chili, dymki pokrojone w drobną kostkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ¼ łyżeczki kurkumy. Podsmażyć i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 10 minut.

 

Kurczaka podawać z usmażoną wcześniej cebulą. Można udekorować szczypiorem.

 

Kurczak w podróży… Przystanek 17 – Myanmar

prymat